SAVJETI

Ne možete se riješiti mrava u kući: U vodu za brisanje podova dodajte ovaj začin

Sa samo jednim dodatnim sastojkom možete imati snažno sredstvo za čišćenje podova koje odbija mrave bez upotrebe jakih hemikalija

Facebook

E. Ag.

3.4.2024


Ako se već danima mučite s mravima, koji nikako da se "isele" iz vašeg doma, jedan začin bi mogao da vam bude od velike koristi.

U pitanju je cimet, koji samo treba da dodate u vodu kojom brišete pod. Cimet je prirodni insekticid koji dobro djeluje kao repelent za mrave, naročito ako ga nanesete na cijelu površinu. Iako većina ljudi uživa u svježem mirisu cimeta, mravi ga preziru, pa bježe na drugu stranu. Osim toga, cimet sadrži neka antibakterijska svojstva.

Dakle, sa samo jednim dodatnim sastojkom možete imati snažno sredstvo za čišćenje podova koje odbija mrave bez upotrebe jakih hemikalija.

U loncu prokuhajte 3,5 litara vode s dva do tri štapića cimeta. Ako nemate štapiće, zamijenite ih s dvije do tri kašičice mljevenog cimeta. Nakon što provri, isključite ploču za kuhanje i pustite tečnost da se ohladi, a zatim je dodate u kantu za brisanje. Za još bolji efekt možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja cimeta u rastvor. Ako planirate da koristite samo eterično ulje, trebat će vam oko 15 kapi za cijelu kantu.

Bitno je napomenuti da mljeveni cimet nije otrovan za pse, ali njegovo eterično ulje može biti, pa bi vlasnici kućnih ljubimaca trebalo da budu oprezni ukoliko se odluče za ovu metodu čišćenja poda i odbijanja mrava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.