DOKTORICA UPOZORAVA

Obratite pažnju kako perete donji veš, dovodite zdravlje u pitanje

Česta je zabluda da pranje donjeg veša na nižim temperaturama može biti dovoljno da se uklone sve bakterije

Ističe da se donje rublje ne miješa s drugim vešom, pogotovo sa kuhinjskim peškirima i krpama. Facebook

E. Ag.

11.4.2024

Doktorica Lisa Akerli, poznata u oblasti za higijenu i javno zdravlje, ima nekoliko vrijednih savjeta za one koji možda nisu u mogućnosti da peru svoje donje rublje na višim temperaturama.

Ona predlaže upotrebu antibakterijskih sredstava za pranje veša koja efikasno mogu eliminisati do 99 posto bakterija.

Prema Akerli, mnogi ljudi nesvjesno nose prljavo donje rublje, vjerujući da je čisto nakon redovnog ciklusa pranja u veš-mašini. Česta je zabluda da pranje donjeg veša na nižim temperaturama može biti dovoljno da se uklone sve bakterije.

Zamke pranja na niskim temperaturama

Uvjerenje da pranje donjeg veša na temperaturama nižim od 60 stepeni efikasno može ubiti bakterije je demantovano od dr. Akerli. Ona ističe važnost da se donje rublje ne miješa s drugim vešom, pogotovo sa kuhinjskim peškirima i krpama, prilikom pranja na nižim temperaturama. Potencijalni prijenos bakterija sa nečistog veša na najintimnije dijelove tijela je značajna briga koju je istakla doktorica.

Efikasne tehnike uklanjanja fleka

U slučajevima kada tradicionalni deterdženti ne uspijevaju da uklone tvrdokorne fleke, kao što su suha krv od menstrualnog ciklusa, doktorica Akerli preporučuje upotrebu vodik-peroksida. Prvi korak podrazumijeva ispiranje flekavog donjeg rublja hladnom vodom kako bi se uklonilo što više krvi. Zatim, nanošenje tečnog vodik-peroksida na zahvaćena područja prije redovnog pranja u mašini ili ručnog pranja može efikasno rastvoriti fleke. Ovi savjeti za uklanjanje fleka, koje je podijelila britanska blogerica Rozie na svom blogu 'Brush By Four Nine', privukli su pažnju zbog njihove efikasnosti u borbi protiv tvrdokornih fleka.

Jasno je da pravilne higijenske prakse i razumijevanje ograničenja pranja na nižim temperaturama su ključni u osiguravanju da je donje rublje temeljno čisto i oslobođeno štetnih bakterija, prenosi Srećna Republika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.