DILEMA KUĆANICA

Mijenjate li dovoljno često spužvicu za suđe: Evo koji su rizici neadekvatne higijene

Pobrinite se da imate određeno mjesto na kojem ćete ostaviti spužvicu da se osuši nakon svake upotrebe kako biste spriječili prekomjernu vlažnost

Spužvice mogu sadržavati bakterije i klice. Facebook

Dž. R.

5.6.2024

Ustaljena navika kod većine ljudi kada operu suđe spužvicom, da je jednostavno ostave pored da se suši do idućeg pranja. Međutim potrebno je obratiti pažnju na češće mijenjanje, a za to prostoje brojni razlozi.

Ključni faktori

Trebali biste zamijeniti svoju kuhinjsku spužvicu svake dvije sedmice. Spužvice mogu sadržavati bakterije i klice pa česta zamjena pomaže u održavanju higijene kuhinje. Pranje suđa prljavom spužvicom može proširiti štetne klice i bakterije, koje zatim riskirate prenijeti na tanjire, sudoper i kuhinjske ploče.

Postoji pet ključnih faktora koji utječu na to kada biste trebali baciti kuhinjsku spužvu.

Što više koristite spužvicu, to će se brže istrošiti i nakupiti bakterije.

Trebali bi razmisliti za koju vrstu čišćenja koristite svoju spužvicu. One koje se koriste za uobičajeno svakodnevno posuđe mogu trajati duže od onih koje se koriste za ribanje lonaca i tava.

Spužvice koje ostaju mokre duže vrijeme mogu postati leglo bakterija i plijesni. Pobrinite se da imate određeno mjesto na kojem ćete ostaviti spužvicu da se osuši nakon svake upotrebe kako biste spriječili prekomjernu vlažnost i kako bi spužvica trajala malo duže.

Ako se spužvica počne raspadati, gubi boju ili loše miriše, vrijeme je da je zamijenite.

Neke spužvice su izdržljivije ili imaju antimikrobna svojstva, što može utjecati na njihov vijek trajanja.

Trikovi za čišćenje

Što ako ne možete baciti svoju spužvicu jer nemate drugu da je zamijenite? Postoje neki trikovi čišćenja s kojima možete pokušati produžiti upotrebljivost spužvice prije nego je bacite.

Efikasne metode uključuju pečenje vlažne spužvice u mikrovalnoj, pranje u mašini za suđe, namakanje u otopini izbjeljivača ili korištenje bijelog octa. 

Međutim, uprkos redovnom čišćenju, važno je zamijeniti spužvicu svaku sedmicu do dvije kako bi održali higijenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.