SUPER TRIK

Mrlje u boji duge na posuđu očistit će ovo sredstvo

Lonci i tave, posebno oni od kvalitetnijih materijala, skupi su

Omiljeno suđe. Stockfood

M. Z.

29.5.2023

Lonci i tave, posebno oni od kvalitetnijih materijala, skupi su i ponekad nije jednostavno probaviti baš one modele koji nam se sviđaju.

Omiljene posude

Stoga su mnogi nezadovoljni kad na omiljenim posudama od nehrđajućeg čelika uoče mrlje koje se prelijevaju u duginim bojama.

Iako nije riječ o mrlji koja će utjecati na posudu i oštetiti je niti na bilo koji način utječe na kakvoću hrane tokom pripreme ili zdravlje zbog konzumacije hrane iz takvih posuda, za mnoge je riječ o estetskom problemu koji žele ukloniti.

Lonci od nehrđajućeg čelika često sadrže hrom, čvrsti metal, koji ih štiti od hrđe ili korozije. Ako pomiješate kisik i hrom, dobit ćete dugine boje. To je u osnovi tanak zaštitni sloj koji mijenja boju u kombinaciji sa zrakom i visokom temperaturom, piše ''Taste of Home''.

Da biste se riješili mrlja u duginim bojama, nisu vam potrebna skupa sredstva za čišćenje iz trgovina. Dovoljan je običan alkoholni ocat koji vjerovatno svi imaju u kuhinji.

Kao nove

To je prirodno sredstvo koje pomaže u čišćenju mnogih neugodnih zaprljanja. Kako biste očistili mrlju u duginim bojama, nanesite malo octa na spužvicu i dobro istrljajte posudu. Potom je isperite, osušite i ona će ponovo zablistati kao nova. Naime, kiselost octa će razbiti oksidirani sloj duginih boja te će posude od nehrđajućeg čelika ponovo zasjati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.