DOM I VRT

OPREZ Ovih pet predmeta ima kraći roko trajanja nego što mislite

Istroše se zbog svakodnevne upotrebe

J.Be.

16.9.2015

Mnogi od nas u kuhinji imaju bar jednu staru kuhinjsku dasku koju je koristila naša nana ili maminu kuhaču iz mladosti s kojom ponekad promiješamo varivo. Naravno, ne pada nam na pamet baciti ih. Međutim, ipak bismo ih trebali izbaciti iz upotrebe i pretvoriti samo u uspomenu jer je njihov rok trajanja odavno prošao. Pogledajte koji to predmeti imaju rok trajanja puno kraći nego što mislite.

1. Drveni kuhinjski pribor – do 5 godina ili ... kada na svojih kuhačama, hvataljkama za salatu ili daskama primijetite pukotine, promjene boja ili osjetite da je površina na dijelovima nepovratno omekšala. Ne zaboravite da je drvo porozni materijal koji upija mirise, vlagu, ali i sve bakterije. Zato drveni pribor perite odmah nakon korištenja, nemojte ga predugo kvasiti među prljavim suđem i nemojte ga sušiti na vlažnom mjestu. 

2. Gumene ili silikonske špatule – do 2 godine ili ... kada promijene boju, dobiju pukotine i počnu se "kidati". Špatule imaju i jedan higijenski problem. Naime, većinom su napravljene od dva dijela, drške i glave. Upravo je spoj između ta dva dijela mjesto u koje ulaze ostaci namirnica koje koristimo i ono se teško čisti. Kada primijetite talog koji ne možete ukloniti, onda je vrijeme za nove špatule.

3. Posuđe s neprijanjajućom (non-stick) površinom – do 3 godine ili ... kada primijetite duboke ogrebotine, kada se površina počne ljuštiti i ulaziti u hranu. Ako želite produžiti vijek trajanja ovog posuđa, obavezno ga pokrijte papirnatom salvetom prije nego u njega stavite neku drugu posudu kod pospremanja. Ako ste u mogućnosti, držite ga obješenog na zid ili neku drugu površinu. 

4. Plastične daske za rezanje – do 3 godine ili ... kada tragovi noža postanu toliko duboki da više ne možete iz njih očistiti ostatke hrane. Nemojte zaboraviti da vam za svaku vrstu namirnica treba posebna daska. Na onoj za ribu ili meso ne pripremajte voće ili povrće i obrnuto kako eventualnim bakterijama iz mesa i ribe ne biste kontaminirali druge namirnice.

5. Mali kuhinjski nožići – do 5 godina ili ... kada zahrđaju, imaju klimavu dršku ili ih više ne možete nabrusiti. Ovi višenamjenski nožići često su u upotrebi, koristimo ih gotovo svakodnevno i zbog toga se lako "istroše", pogotovo oni s nazubljenom oštricom. Brusite ih jednom sedmično kako biste im produžili vijek trajanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.