RAZLIČITE RASE

Ovo su najbolji psi za stan

Određena količina kretanja van stana, šetnji i obilazaka parkova može biti dovoljna da pas podnese i najmanji mogući stan

Psi raznoraznih vrsta idealni za suživot u stanu. AP

N. V.

15.1.2023

Svaki pas, bez obzira na to koliki je i koje rase, može živjeti i u stanu. To naravno podrazumijeva da se o njemu brinete i da ga redovno izvodite u šetnju, jer oni kao životinje traže aktivnosti, prirodu i društvo.

Američki kinološki savez sastavio je listu pasa koji su idealni za suživot u stanu. Pogledajte koji su najbolji psi za stan.

1. Mops

2. Bišon Friese

3. Cavalier King Charles španijel

4. Chih Tzu

5. Engleski buldog

6. Francuski buldog

7. Kineski kukmasti pas

8. Maltezer

9. Hrt

10. Havanezer

Većina pasa sa ove liste spada u kategoriju malih, odnosno samo je hrt iz skupine pasa srednjeg ili većeg rasta. Veličina psa nije presudna u odabiru, iako je riječ o životu u stanu. Određena količina kretanja van stana, šetnji i obilazaka parkova može biti dovoljna da pas podnese i najmanji mogući stan.

Ponekad su varijante u kojima psi žive u stanu mnogo bolje od dvorišnih. Takvi psi su često zavezani, usamljeni, nemaju društvu, a postojanje dvorišta čini da vlasnici nemaju osjećaj da pas treba u šetnju po naselju.

Najpametnije je voditi se karakterom. Svaku rasu odlikuju drugačije osobine, što znači i da svaka rasa ima svoje prednosti i mane. U skladu sa tim treba da izaberete ono što odgovara vašim preferencijama i potrebama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.