KUĆNI LJUBIMCI

Ovih deset pasmina pasa najduže živi

Općenito, male pasmine imaju tendenciju da žive duže

Džek rasel terijer. Printscreen

M. Z.

17.2.2023

Općenito, male pasmine imaju tendenciju da žive duže. To je zato što veći psi brže stare jer i brže odrastu. To može dovesti do ranije pojave abnormalnog razvoja tkiva, poput raka i tumora, te bolesti povezanih sa starenjem, poput artritisa. Ako želite uživati u dugogodišnjem društvu sa svojim psom, evo nekoliko pasmina pasa koje dugo žive.

Bigl (Beagle)

Bigl je stara pasmina. Smatra se da naziv potječe od francuskih riječi "Bee gueule", što se doslovno može prevesti kao "široko grlo" ili "glasno". Biglovi su uistinu "glasni" jer su poznati po tome da puno laju i zavijaju. Pametni su, simpatični, nježni i prijateljski raspoloženi te, kao i većina pasa srednje veličine, obično žive najmanje 12 godina, a najstariji poznati bigl živio je nevjerojatnih 27 godina.


Australski govedar

Australski govedar rijetka je velika pasmina koja dugo živi. Očekivani životni vijek ove pasmine je otprilike od 12 do 15 godina. Trenutačno rekord za najdugovječnijeg psa u Guinnessovoj knjizi rekorda drži australski govedar zvan Bluey, koji je živio 29 godina.

Kao tipična radna pasmina, australski govedari su energični, inteligentni i dobro reagiraju na trening. Također ostvaruju snažnu vezu sa svojim vlasnicima. Mogao bi biti izazovan zadatak zadržati ih kod kuće jer su ponekad jako tvrdoglavi.

Lhasa Apso

Lhasa Apso drevna je pasmina porijeklom iz Tibeta. Premda su male veličine, bili su vrlo cijenjeni čuvari u tibetanskim palačama i samostanima. Današnji psi Lhasa Apso više nisu čuvari palače, nego uglavnom mali obiteljski pratitelji u kućanstvima. Lhasa Apso dopadljivi su i odani svojim vlasnicima, ali i oprezni prema strancima.


Zbog svoje mirne i nježne naravi, mogu se dobro slagati s djecom. Lhasa Apso ima dug životni vijek, u prosjeku 12-14 godina. Neki mogu živjeti gotovo dva desetljeća, a također su najtiša pasmina pasa i gotovo uopće ne laju.

Pomeranac

Pomeranac je pahuljasta mala pasmina koja je dobila ime po Pomeraniji (regiji između Poljske i Njemačke). Pomeranci su zabavna pasmina jer su živahni i zaigrani. Upozoravaju na promjene u okolini, a mogu dugo i glasno lajati kad čuju zvukove koji dopiru izvana. Pomeranci imaju dug životni vijek od oko 12 do 16 godina.

Jazavčar

Jazavčar je još jedna pasmina koja živi nekoliko godina duže od ostalih. Poznato je da je barem jedan jazavčar živio 21 godinu. Jazavčar u prosjeku živi do 12 do 17 godina.

Uz standardnu veličinu, dolaze i u onoj minijaturnoj. Općenito, jazavčar je razigran, živahan, odan i hrabar. Oni možda nisu najbolji kućni ljubimci za malu djecu jer mogu biti agresivni prema ljudima ili drugim životinjama ako nisu dresirani.

Jorkširski terijer

Jorkširski terijer ili "yorkie", kako mu glasi nadimak, još je jedna majušna pasmina koja je poznata po svojoj dugovječnosti. Yorkiji su se izvorno nazivali škotskim terijerom, a mogu živjeti od 14 do 17 godina. Premda su male veličine, živahni su, znatiželjni i traže pažnju.


Shih tzu

Još jednu drevnu pasminu Shih tzu (njegovo ime na kineskom jeziku može se doslovno prevesti kao "lav") kineski su kraljevi stoljećima držali kao kućnog ljubimca. Slatki su, dragi i prijateljski raspoloženi prema svima pa zasigurno nisu dobar kandidat za čuvara.

Obično nemaju puno zdravstvenih problema, ali zahtijevaju redovno uređivanje. Sa životnim vijekom od prosječno 10 do 18 godina, čine dobro društvo koje vas godinama može zabavljati tokom cijelog dana.

Toy pudl

Sve pudlice i mješavine pudlica imaju relativno dug životni vijek. Toy pudl ima najdulji očekivani životni vijek među rodbinom te može živjeti od 14 do 18 godina uz dobru njegu. Poput ostalih pudlica, i toy pudla lako je trenirati jer je inteligentan.

Jack Russell terijer

Jack Russell terijer pasmina je srednje veličine koja potječe iz Engleske. Slatki su i puni energije. Cijele dane mogu provesti na otvorenom. Prosječan životni vijek im je od 16 do 20 godina.


Chihuahua

Chihuahuae su jedna od najdugovječnijih pasmina, ali i jedna od najmanjih. U prosjeku žive od 15 do 20 godina. Najdulji zabilježeni životni vijek je 20 godina, koliko je živjela chihuahuaa Megabajt.

Neki tvrde da uglavnom mogu dugo živjeti jer nisu skloni ozbiljnim bolestima. Chihuahua je puna duha, odvažna i inteligentna. Ovi sićušni psi izuzetno su odani svom ljudskom "čoporu", a posebno djeci.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.