ZANIMLJIVI PODACI

Ove rase pasa žive najduže

Životni vijek ove rase je 12-15 godina, sa prosjekom od 13.5 godina u slučaju prirodne smrti

Ove rase pasa žive najduže. Printscreen

E. A.

25.1.2023

Pitanje koje zanima mnoge vlasnike ljubimaca jeste koliko će njihov mezimac živjeti. Kinolozi su naveli tri rase koje su najdugovečnije.

Maltezer

Životni vijek ove rase je 12-15 godina, sa prosjekom od 13.5 godina u slučaju prirodne smrti. To se odnosi na sve bolesti koje su dovele do smrti psa ili smrti usljed starosti gdje organi počinju polahko da otkazuju. 

Pojedini maltezeri žive duže od očekivanog pa nije rijetkost vidjeti i one koji imaju 17 ili 18 godina. Ženke imaju životni vijek koji je nešto duži od mužjaka. 

Najčešći uzroci smrti za odrasle maltezere su kardiovaskularne bolesti, nasljedne bolesti poput hidrocefalusa, kolitisa i drugih, rak za koji je zanimljivo da se mogućnost njegovog razvoja nakon 10 godina života značajno smanjuje.

Bigl

Sveukupno gledano, bigl predstavlja rasu koja je generalno prilično zdrava kada se uporedi sa drugim. Njihov životni vijek je između 12 i 15 godina ako gledamo samo prirodne smrti.

Dešava se da žive i do 17 godina, ali i da žive i kraće od očekivanog. Brojni faktori utiču na to koliko će živjeti bigl, ukoliko se ispoštuju određene upute vezane za ishranu, obave sve nepohodne vakcinacije, ispoštuje lovački karakter bigla time što će imati dovoljno aktivnosti, možemo očekivati da će doživjeti  starost. 

Neki od problema koji mogu uticati na životni vijek su akutni poput neke nezgode ili infekcije. Mogu biti i iz domena hroničnih poput dijabtesa ili nasljednih ukoliko su roditelji imali neko oboljenje koje se prenosi na dalje generacije.

Džek Rasel terijer

Prosječan životni vijek džek rasel terijera je 13 do 16 godina što ih ubraja u rase koje žive duže od prosjeka. Iako kasnije u životu imaju određene zdravstvene probleme poput gluvoće ili problema sa očima, generalno gledamo predstavljaju zdravu i dugovečnu rasu. 

Ukoliko su zdravi, u velikom procentu će živjeti duže od 12 godina, ali od džek rasela koji je uspio da izbjegne komplikacije sa zdravljem i tokom života imao puno aktivnosti i treninga možemo očekivati da će često živjeti 15 i više godina. 

Neki od karakterističnih zdravstvenih problema su dislokacija sočiva, bolesti desni i problemi sa disanjem kao posljedica infekcija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.