KORISNO

Pas može ostati sam kući tokom radnog vremena, ali da li su mačke još jednostavnije

Dobro održavano okruženje će održavati um i tijelo vaše mačke aktivnim

Mačke se bolje snalaze. Pet Insurance

Z. K.

25.2.2023

Za razliku od pasa, koje ne bi trebalo ostavljati same kod kuće osam do 10 sati uzastopno, čini se da većina mačaka u zatvorenom prolazi sasvim dobro sve dok njihovi vlasnici rade cijeli dan.

Spavaju cijeli dan

Nedostatak je što mačke ostavljene same kod kuće uglavnom spavaju cijeli dan. Pored toga, vlasnici, koji su zabrinuti da će mačka gladovati, greškom im ostavljaju veliku količinu hrane. Oni misle da je činija hrane bez dna najbolji način da mače bude sretno i zadovoljno. Sve navedeno dovodi do gojaznosti kod kućnih ljubimaca.

Manje primjetan, ali ne manje važan nedostatak ostavljanja mačke samu kod kuće je nedostatak mentalne stimulacije. Sve veći broj stručnjaka za mačje ponašanje sumnja da su mnoge neželjene navike u ponašanju rezultat jednostavne dosade.

Dobra vijest je da obogaćivanje okoline vaše mačke ne dolazi s velikim finansijskim ili vremenskim ulaganjem. Dobro održavano okruženje će održavati um i tijelo vaše mačke aktivnim ne samo kada ste odsutni, već tokom cijelog dana. 

Igraju se same

Za razliku od pasa, kojima je generalno potreban čovjek za igru i fizičku aktivnost, samodovoljne mačke igraju dobro i same.

Izraz "obogaćivanje životne sredine" znači poboljšanje uvjeta života kućnih ljubimaca radi optimizacije njihovog zdravlja i kvaliteta života. Što se vaša mačka osjeća ugodnije u vašem domu, to je niži njen nivo stresa. A smanjenje stresa je izuzetno važno za održavanje njenog fizičkog zdravlja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.