PORIJEKLOM IZ SIBIRA

Dok slavite 1. maj, sjetite se i samojeda: Danas je njihov dan

Pas s "ugrađenim" osmijehom

Rođendan svih bijelih, pufnastih i jedinstvenih pasa porijeklom iz Sibira. Printscreen/Instagram

E. Ag.

1.5.2023

Ljubitelji ove izuzetne rase, čiji pripadnici imaju prave osmijehe na licima, dogovorili su se da 1. maj bude rođendan svih bijelih, pufnastih i jedinstvenih pasa porijeklom iz Sibira.

Samojed je poznat kao pas s "ugrađenim" osmijehom.

Pravi smiješak koji ima na licu, osim što sprečava nakupljanje bala u njegovim ustima (što je posebno opasno na temperaturama ispod nule), također topi srca svakog ljubitelja pasa.

Dobio ime po narodu Samojeda iz Sibira

Rasa je postala toliko voljena da su njeni poklonici proglasili 1. maj za Međunarodni dan samojeda.

Samojed je dobio ime po narodu Samojeda iz Sibira, gdje je i nastao kao rasa. Ne samo da se pokazao kao odličan lovac, stočar i pas za vuču sanki već je ovaj ljubimac mekane snježnobijele dvostruke dlake grijao vlasnike u periodu užasnih hladnoća.

Ljubitelji samojeda koji se nađu u Seulu u Južnoj Koreji mogu da se druže s grupom ovih pasa u kafiću “Gieoul’s House”. Ustanova je dobila ime u čast starog samojeda po imenu Gieoul (korejska riječ koja znači “zima“),

Ostavio tragove u mnogim aspektima života i rada

Samojed je ostavio tragove u mnogim aspektima života i rada, u historiji, književnosti i drugim oblastima.

Eta je samojed koji je putovao do Južnog pola, u ulozi vodećeg psa na sankama u ekspediciji Raolda Amundsena 1911. godine.

Moustan od Argenteaua je samojed koji je 1906. predstavljao svoju rasu kao prvi pas registrovan u Američkom kinološkom savezu.

Reks je samojed velikog srca, koji je učestvovao u više od 30 spašavanja, prevozio je ljekare do zaglavljenih putnika u voz zavijanom snijegom i bio glavni pas u američkoj pošti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.