ČLANOVI PORODICE

Najbolji izbori: Kućni ljubimci koji su savršeni za djecu

Osim što pružaju društvo, kućni ljubimci potiču odgovornost, empatiju i brigu prema drugima

Psi su vjerni prijatelji. Twitter

23.8.2023

Dobijanje kućnog ljubimca može biti izvanredno iskustvo za djecu. Osim što pružaju društvo, kućni ljubimci potiču odgovornost, empatiju i brigu prema drugima. Međutim, nije svaka životinja jednako pogodna kao kućni ljubimac za djecu. U nastavku donosimo nekoliko vrsta koje su se pokazale kao najbolji izbori.

Pas

Psi su vjerni prijatelji i često se smatraju idealnim kućnim ljubimcima za djecu. Naravno, pasmine treba odabrati pažljivo. Blage i dobroćudne pasmine poput Zlatnog retrivera, Labradora ili Beaglea često su odličan izbor. Psi mogu pomoći djeci da nauče o brizi za drugo biće, potiču fizičku aktivnost i pružaju bezuvjetnu ljubav.

Mačka

Mačke su neovisne, ali istovremeno pružaju mnogo nježnosti i pažnje. Njihova nježna priroda i igračka narav čine ih popularnim izborom za djecu. Dugodlake mačke, poput Maine Coon ili Ragdolla, obično su mirnijeg temperamenta, dok su kraćedlake mačke poput Abyssiniana često živahnije.

Kunić

Kunići su slatki i nježni kućni ljubimci koji ne zahtijevaju previše pažnje, ali djeci pružaju mogućnost brige o drugom živom biću. Važno je osigurati im odgovarajući prostor za igru i svakodnevno čišćenje kaveza.

Ptice

Ptice poput papiga, kanarinaca ili pernatih prijatelja poput papagaja mogu biti izvrsna opcija za stariju djecu. One mogu biti pravi učitelji odgovornosti jer zahtijevaju čišćenje kaveza, hranjenje i socijalizaciju.

Hrčak ili zamorac

Mali glodavci poput hrčaka ili zamorca često su dobri kućni ljubimci za djecu. Nisu previše zahtjevni i mogu pomoći djeci da nauče osnove brige o životinji.

Nekoliko faktora

Prije nego što donesete odluku o kućnom ljubimcu, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora.

Alergije: Provjerite postoji li alergija na krzno ili perje kućnih ljubimaca među članovima porodice.

Vrijeme i briga: Razmislite o koliko vremena možete posvetiti brizi o ljubimcu. Neke životinje zahtijevaju više pažnje i vremena nego druge.

Veličina stana: Veći kućni ljubimci poput pasa mogu zahtijevati više prostora za igru i kretanje.

Dob djeteta: Mlađa djeca često se bolje slažu s manjim životinjama koje ne zahtijevaju previše pažnje.

Uz pravilan odabir i obuku, kućni ljubimac može postati dragocjeni član porodice i pružiti djeci mnoge neprocjenjive lekcije o odgovornosti, brizi i međusobnoj ljubavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.