MAME POGLEDE

Predivni srebrni konji nose genetsku mutaciju

Griva i rep srebrnog konja mogu varirati u boji, a najčešće nijanse su boja lana i srebrno siva, a nekim konjima griva i rep potamne s godinama

Krasi ih predivna griva. Pinterest

Dž. R.

27.3.2024

"Srebrni" konj nema izgled i boju svog "metalnog" imenjaka, iako bi to bilo fenomenalno. Umjesto toga, srebro u nazivu konja odnosi se na genetsku osobinu koja konjima tamnog tijela daje svijetle grive i repove. Ovaj kontrast daje im zapanjujući izgled koji mami poglede, gdje god da se pojave.

Griva i rep srebrnog konja mogu varirati u boji, a najčešće nijanse su boja lana i srebrno siva, a nekim konjima griva i rep potamne s godinama, piše Pethelpful.

Genetika konja

Neki sivi konji imaju svijetle ili bijele grive i repove i za razliku od pravih "srebrnih" konja tamnog tijela, dlaka sivog konja često progresivno posvjetljuje sve dok ne postanu potpuno bijeli, do šeste ili osme godine. Sivi konji i drugi konji sa bijelom dlakom,  poput tobijano, frejm i overo konja,  nemaju istu genetiku boja kao srebrni konji.

Mutacija gena PMEL17 uzrokuje pojavu svijetle dlake kod srebrnih konja, jer razrjeđuje tamni pigment, tačnije, posvjetljava crni i smeđi pigment. Međutim, efekat nije ograničen na grivu i rep konja, sasvim crni konj poznat kao "crno srebro" će imati tijelo boje čokolade i svijetao rep i grivu.

Crni konji sa mutacijom također mogu da imaju svijetlu sivu dlaku ("srebrne pjege"). Ima konja sa grivom i repom boje lana sa manjom količinom crnog pigmenta na potkoljenicama koji imaju nadimak "zalivsko srebro" ili "crveno srebro".

Kako se nasljeđuje srebrni DNK

Razblaživanje srebra, kako se ponekad naziva ovo stanje, nasljeđuje se kao dominantna osobina. To znači da će ždrijebe biti srebrno ukoliko samo jedan roditelj prenese gen za srebrnu boju. 

Iako je ovu genetsku strukturu naizgled lako nasljediti, srebro se i dalje smatra jednom od rijetkih boja u općoj populaciji konja. Konji sa dvije kopije srebrnog gena (Z/Z) najvjerovatnije će prenijeti srebro svim svojim potomcima, bez obzira na to da li se pare sa srebrnim ili nesrebrnim konjima. 

Dobar izgled, loše oči

Poznato je da mnoge rase konja i ponija nose mutaciju srebra, poput morgana, islandskog konja, šetlandskog ponija, džipsi koba, velškog ponija, obojenog konja, australijskog stočnog konja, kvartera (i srodne rase), konji Stenovitih planina (i srodne rase), francuski vučni konj.

Mutirani gen PMEL17 mogao bi dati srebrnim konjima prednost u pogledu ljepote, ali to često ima svoju cijenu. Mutacija srebra je povezana sa nasljednom bolešću oka pod nazivom Sindrom višestrukih kongenitalnih očnih abnormalnosti (MCOA). 

MCOA dovodi do nekoliko oštećenja oka, uglavnom blizu prednjeg ili zadnjeg dijela organa čula vida. Ozbiljnost stanja zavisi od toga koliko kopija gena je konj naslijedio, naime, konji sa jednom kopijom imaju manje ozbiljne simptome i mogu razviti samo ciste oka, ali konji sa dvije kopije često imaju deformisanu šarenicu ili mrežnjaču (ili oboje) i mogu da pate od proširenja rožnjače.

Da bi se izbjeglo oštećenje očiju u budućim generacijama, uzgajivači treba da testiraju sve potomke srebrnih konja na ovu bolest, prenosi Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.