KULTURNA BAŠTINA

Bečki fijakeri prelaze na plastične potkovice

Tradicionalne metalne potkovice na kopitima fijakerskih konja uzrokuju povećano oštećenje asfalta

Fijaker u Beču. Stadt Wien/Christian Fürthner

FENA

28.1.2024

Fijakeri su ključni dio bečke kulturne baštine, a tradicionalne metalne potkovice na kopitima fijakerskih konja uzrokuju povećano oštećenje asfalta, što dovodi do učestalijih radova na sanaciji i dodatnih troškova za održavanje cesta.

Gradske vlasti su, suočeni s visokim troškovima popravke ulica, donijeli odluku da subvencionišu prelazak na potkovice od plastike za sve vlasnike fijakera koji dobrovoljno žele učestvovati u ovoj inicijativi.

Na taj korak su se odlučili unatoč znatno većoj cijeni potkovica. Godišnji troškovi po konju iznose oko 4.000 eura, što je dvostruko više u odnosu na tradicionalni model potkivanja. Ipak, popravak oštećenog asfalta košta oko 800.000 eura godišnje, ističe Uli Sima (Ulli), članica gradske vlade zadužena za saobraćaj. Zbog toga je za subvencionisanje novih potkovica za narednih pet godina izdvojeno 1,9 miliona eura.

Veterinarka Teresia Lika (Theresia Licka) kaže da su plastične potkovice, s veterinarskog aspekta, prihvatljivije.

Naglasila je da već postoje pozitivna iskustva iz konjičkog sporta, gdje se pokazalo da konji potkovani ovim potkovicama imaju duže korake, što sugeriše da je njima ugodnije. Veterinarski stručnjaci nisu primijetili nikakve znakove nelagodnosti kod konja. Jedina razlika je potreba za češćim potkivanjem, otprilike svakih šest sedmica, dok se metalne potkovice mogu koristiti i do devet sedmica, saopćio je Ured Grada Beča u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.