NAJBOLJI PRIJATELJI

Koliko psi žive: Kako da im produžite životni vijek

Ako se održava razina dopamina, psi žive duže

Podižite razine dopamina kod svog psa. Pixabay

Dž. R.

8.4.2024

Prema dr. Brusu Foglu (Bruce Fogle) psi žive sve duže. Njihovo starenje uzrokuje neizbježne promjene, kao i probleme. Kroz Fogleve savjete posljedice poznih godina mogu se odgoditi i ublažiti. Možete pomoći svom najboljem prijatelju da lakše i sretnije prošeta kroz starost, samo je potrebno naučiti kako.

Biološki sat

Dr. Fogle ističe da brzina starenja psa ovisi o njegovom biološkom satu koji je genetski predodređen. Satni mehanizam smješten je u hipotalamusu, dijelu mozga koji kontrolira hormone. 

Kako mozak stari, stvara sve manju količinu dopamina koji utječe na proces starenja. Tačnije, ako se održava razina dopamina, psi žive duže. Uz to, manje pasmine stvaraju veće količine dopamina, pa žive duže.

Koje promjene očekivati kod starenja vašeg psa?

Promjene koje doživljavaju psi slične su onima koje doživljavaju i ljudi.

U 16. godini oko 20 posto pasa obavlja nuždu u kući. Četvrtina svih pasa te dobi ima promijenjen ciklus budnosti i spavanja, što znači da više spavaju danju, a noću su aktivniji.

Također, u toj dobi 60 posto pasa manje surađuje sa svojom porodicom, tj. slabije pozdravljaju, slabije prate vlasnika i zahtijevaju manje pozornosti.

Na samom početku procesa starenja psi češće prate vlasnika, ne ispuštajući ih iz vida, a pokretljivost im najčešće opada, te oni postaju manje spremni izvršiti naredbu.

Mogu postati agresivniji, odlučujući se prije za prijetnju i ugriz nego za povlačenje.

Više od 70 posto pasa u starosti od 16 godina postaje iznimno dezorijentirano. Kada traže izlaz, prilaze pogrešnoj strani vrata, zaglave se u uglovima ili bulje u prazno.

Neki psi razviju bolest sličnu Alzheimerovoj bolesti kod ljudi, određen oblik demencije karakteriziran gubitkom kratkoročnog pamćenja i promjenama ponašanja, dok razmišljanje postaje sporije.

Mentalno stimulirajte vašeg najboljeg prijatelja

Kao što je rečeno na početku, psi žive duže ako se održava razina dopamina. Redovna mentalna vježba pomaže u odgađanju prirodnog smanjivanja intelektualnog kapaciteta koji se javlja kod starenja.

Pružite vašem psu mentalnu stimulaciju kroz kreativne aktivnosti, poput kotrljanja igračke koja otpušta hranu.

Održavajte fizičku spretnost psa dajući mu zadatke koje treba obaviti prednjim šapama.

Masaže su također blagotvorne. Poboljšavaju krvotok svih dijelova tijela psa, uključujući i mozak.

Starost i bolest nisu isto

Starenjem pas neizbježno postaje sporiji. Izostankom mentalne stimulacije stariji pas postaje “tup” i bezvoljan, a mijenja se i njegov apetit. Kada pas nije dobro, događaju se slične promjene. Umor ili klonulost je česta reakcija organizma psa na stres kod bolesti ili povrede.

Zbog toga je važno razlikovati prirodne promjene kod starenja i bolest. Nemojte uvijek pretpostaviti da su promjene ponašanja vašeg starijeg psa samo promjene zbog starenja.

Stariji će psi imati koristi od polugodišnjeg veterinarskog pregleda.

Kako odgoditi starost vašeg psa?

Evo još savjeta kako psu osigurati duži i kvalitetniji život.

1. Pružite mu češće, ali kraće šetnje, ne jednu dugačku.

2. Češće ga uređujte jer to pomaže cirkulaciji.

3. Hranite ga češće, ali u manjim porcijama.

4. Izvedite ga nakon svakog obroka, neposredno pred spavanje i odmah ujutro.

5. Uskladite mu obrok s medicinskim potrebama i održavajte tjelesnu težinu unutar normalnih granica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.