ZDRAVLJE LJUBIMACA

Polidipsija kod mačaka: Evo šta ta dijagnoza znači

Kad se pojavi polidipsija kod mačke, to automatski znači da je neophodan odlazak kod veterinara

Pretjerana žeđ. Pixabay

Dž. R.

19.4.2024

Dijagnoza polidipsije je problem od kojeg može da oboli mačka. Javlja se zbog narušenog zdravlja, odnosno određenih bolesti, dok rijetko nije povezan sa drugim stanjima.

Šta je polidipsija

Termin "polidipsija" potječe od grčkih riječi, a znači "mnogo žeđi", te mačka sa polidipsijom zapravo pije vodu više nego što je normalno. Polidipsija je obično povezana sa drugim problemom koji se zove poliurija, što znači "proizvodnju previše urina", piše Cats.

Kad se pojavi polidipsija kod mačke, to automatski znači da je neophodan odlazak kod veterinara. Polidipsija može biti povezana sa: hormonskim poremećajima, dijabetesom, hipertireozom i bolestima nadbubrežne žlijezde, zatim bolestima bubrega, urinarnog trakta, unošenjem diuretika i steroida, kao i poremećajima elektrolita.

Veterinari često govore o kombinaciji poliurije i polidipsije (PUPD): ponekad se problem opisuje kao "primarna polidipsija" (prekomerno pijenje vode je prvobitni problem, a pojačano mokrenje posljedica), dok postoji i "primarna poliurija", povećana proizvodnja i lučenje urina izazivaju pojačanu žeđ, a uzročnik je dijabetes: višak glukoze u urinu izvlači tečnost iz bubrega i dovodi do prekomerne žeđi.

Kada posumnjati na ovo stanje

Polidipsija je nedovoljno dijagnosticiran problem kod mačaka, jer većina vlasnika ne prati količinu vode koju njihova mačka pije. Međutim, to je znak da mačka pati od određenih bolesti, uključujući zatajenje bubrega i dijabetes. Zato je važno da vlasnik mačke uvijek prati količinu izlučevina koje mačka izbaci u toku dana.

Smatra se da mačka pije previše vode ako unosi više od 100 ml po kilogramu tjelesne težine. Postoje dva načina na koje vlasnici mačaka otkrivaju da njihovi ljubimci pate od polidipsije: prvi je pojačano unošenje vode, čak i sa neobičnih mjesta kao što je toalet ili bare. 

U isto vrijeme, vlasnici mogu primjetiti da mačka izlučuje više urina i to radi češće i na neuobičajenim mjestima. Većina odraslih mačaka pije između 30 i 70 ml vode po kilogramu tjelesne težine, dok starije mačke piju više tečnosti. Mačke koje se hrane isključivo suhom hranom vjerovatno će piti više vode od onih koje jedu vlažnu hranu iz konzerve ili kesice.

Uzrok polidipsije

Polidipsiju izaziva duga lista bolesti. Uobičajeni uzroci su hormonski poremećaji, dijabetes melitus, hipertireoza, bolest nadbubrežne žlijezde, bolesti bubrega (pijelonefritis, hronična bubrežna insuficijencija), bolesti urinarnog trakta, oboljenja jetre, opći unutrašnji poremećaji (neoplazije (karcinom), apscesi i infekcije materice kod nesterilisanih ženki), zatim poremećaji elektrolita (hiperkalcemija i hipokalcemija, lijekovi poput kortikosteroida i diuretika.

Psihogena polidipsija je rijedak problem kad mačka iz neobjašnjivog razloga odluči da pije više vode nego inače.

Liječenje polidipsije

Liječenje polidipsije zavisi od uzročnika osnovne bolesti. Naprimjer, mačka sa dijabetes melitusom, oboljenjem jetre ili hipertireozom će prestati da osjeća pretjeranu žeđ kada se oboljenja stave pod kontrolu. 

U rijetkim slučajevima se daje specifičan tretman protiv polidipsije, jer se liječenje svodi na sanaciju uzroka, a ne na ublažavanje simptoma. Prognoza izlječenja u potpunosti zavisi od pojedinačnog slučaja i osnovnog uzroka polidipsije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.