ZNACI UPOZORENJA

Zašto neki psi iznenada napadnu članove porodice u kojoj žive

Sedmomjesečna djevojčica umrla je nedavno u bolnici u Velikoj Britaniji nakon što ju je ugrizao kućni pas i nanio joj teške povrede glave

Čak i najmirniji i najpristojniji pas može da promijeni ponašanje i postane opasan. bos.amlima

E. Ag.

prije 3 dana

Sedmomjesečna djevojčica umrla je nedavno u bolnici u Velikoj Britaniji nakon što ju je ugrizao kućni pas i nanio joj teške povrede glave. Policija i hitna pomoć pozvani su u kuću u Koventriju, gdje su stigli za nekoliko minuta i na licu mjesta ukazali su pomoć bebi koja je potom hitno prebačena u bolnicu, gdje je preminula. U saopćenju o ovom događaju, potvrđeno je da porodični pas, koji je humano eutanaziran, nije bio opasne rase.

Veterinarski hirurg Nik Hornimen objasnio je zašto čak i psi koji se dobro ponašaju mogu da napadnu članove porodice i ističe znake upozorenja na koje vlasnici treba da obrate pažnju.

Čak i najmirniji i najpristojniji pas može da promijeni ponašanje i postane opasan, tvrdi Hornimen koji je za Mirror izjavio da su napadima skloni porodični psi, a razlozi nasrtaja često se zanemaruju od vlasnika ili ih oni pogrešno shvataju. Veterinar tvrdi da ključni okidači uključuju strah, bol i iznenadne pokrete koji uplaše životinju.

- Psi mogu reagovati agresivno ako osjete da je njihova teritorija ugrožena ili ako štite svoju hranu ili igračke. Novo okruženje ili prisustvo stranaca također može dovesti do anksioznosti i odbrambenih akcija - tvrdi Hornimen.

Ovakvi napadi mogu se spriječiti ako vlasnici umiju da prepoznaju "suptilne" znake upozorenja koji ukazuju na nelagodnost ili uznemirenost psa, uključujući režanje, pokazivanje zuba, kočenje tijela ili izbjegavanje kontakta očima.

Energično mahanje repom, posebno u kombinaciji s napetim govorom tijela, također može biti znak stresa kod psa. Vlasnici moraju da prepoznaju ove znakove i izmjeste pse iz potencijalno stresnih situacija kako bi izbjegli eskalaciju koja može da dovede do napada, pa i tragedije, piše Telegraf.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.