KULTURA

Meksički filmovi pred publikom SFF-a

Najveći regionalni festival širi mrežu

Redakcija

24.7.2014

 

Nastavljajući uspjeh prošlogodišnjeg partnerstva sa Doha Film Institutom (DFI), Sarajevo Film Festival (SFF) će ove godine sarađivati s Instituto Mexicano de Cinematografía (IMCINE) kako bi meksički filmovi bili predstavljeni publici SFF-a. To je još jedan korak u inicijativi SFF-a da proširi svoju mrežu preko kontinenata i ostvari novu saradnju izvan granica Evrope, a s ciljem podržavanja i povezivanja mladih filmskih profesionalaca i filmaša širom svijeta.

- Proslavljajući 20 godina SFF-a, vrijeme je da se dopre do novih područja i pronađu novi partneri izvan naše regije od kojih možemo dobiti znanja i iskustva i koji mogu imati koristi od naše jedinstvene perspektive. U posljednjih nekoliko godina meksička kinematografija je pokazala da je ne samo bogata i živopisna kreativna industrija već i čvrsta platforma na kojoj različitost, identitet i originalnost koegzistiraju kako bi ponudili visok kvalitet audio-vizuelnog sadržaja - kaže Mirsad Purivatra, direktor SFF-a.

Javnost će imati priliku doživjeti meksički film kroz različite projekcije i susrete s filmskim stvaraocima koji će predstaviti svoja ostvarenja na festivalu.

Direktorica Morelia International Film Festivala Danijela Mišel (Daniela Michel), član žirija ovogodišnjeg SFF-a, publici će predstaviti niz meksičkih kratkih filmova. Legendarni meksički film „Amores Perros" reditelja Alehandra Gonzalesa Injarita (Alejandro González Inárritu) će otvoriti program „Otvoreno kino“ ove godine, a predstavit će ga pred ljubiteljima filma zvijezda filma i počasni gost ovogodišnjeg SFF-a Gael Garsija Bernal (Garcia).

Svi detalji programa bit će dostupni na internet-stranici SFF-a te će biti redovno ažurirani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.