KULTURA

Poznati bh. reditelj Šemsudin Gegić 40 godina rada danas obilježava u Goraždu

Ovo je grad koji je mene rodio

Al. B.

2.8.2014

 

Umjetničkom večeri pod nazivom "Povratak poklonjenom vremenu", koja će se desiti večeras u 20 sati u okviru Festivala prijateljstva u Goraždu, višestruko nagrađivani bh. reditelj Šemsudin Gegić obilježit će 40 godina umjetničkog rada.

Gegić je, prije četiri decenije, upravo u Goraždu režirao svoju prvu predstavu i u svoj grad donio svoju prvu diplomu škole reditelja Narodnog pozorišta iz Titovog Užica. Od tada do danas njegove predstave ovacijama je pozdravljalo na desetine hiljada gledalaca, od Njujorka do Moskve, od Berlina do Sarajeva. Sa svojim predstavama, filmovima i tv reportažama osvojio je tridesetak nagrada i priznanja na raznim festivalima.

- Zato ćete mi dozvoliti da ustanem jer ovaj grad i ovaj festival to zaslužuju. Ovaj grad je mene rodio – kazao je Gegić na konferenciji za novinare u Goraždu.

O njegovim djelima večeras će govoriti glumci, sudionici njegovih filmova i predstava.

- Moji korijeni su takođe iz Goražda i nekako se svi vraćamo u ovaj grad. Nadam se da ću kroz glumački i moderatorski angažman na najbolji način prikazati sve što je profesor Gegić u 40 godina napravio. Izuzetno plemenit je njegov čin što je, nakon poziva svih gradova – Beograda, Sarajeva, Italije ... da se tamo obilježi ova odišnjica, odlučio da to bude u Goraždu – kazao je jedan od najboljih mladih glumaca regiona, Armin Omerović.

- Kada u Milanu 95. godine sretnete čovjeka, velikog umjetnika onda to znači prijateljstvo. Od 95. godine naša suradnja nikada nije prekinuta, što u Italiji, što u BiH. Dođite da čujete nešto o tome – dodaje glumica Irina Dobnik.

 

Večerašnjem performansu u Velikoj sali Centra za kulturu prisustvovat će glumci, muzičari, umjetnici, sudionici Gegićevih projekata. Među njima će biti i rektor Univerziteta u Tuzli Enver Halilović, Rasim Muratović sa Univerziteta Sarajevo, Snežana Dujmović, Edin Vranj, Slavko Klisura, Sead Tafro i mnogi drugi. Prema riječima Gegića svi prisutni moći će učestvovati u večeri u okviru koje će premijerno biti prikazan film "Basna o Bosni".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.