KULTURA

Grand prix za film "O umijeću ratovanja"

U Širokom Brijegu završen 15. Mediteran film festival

Fena

31.8.2014

Dodjelom Mediteran film festival (MFF) projektora sinoć je u Širokom Brijegu završen 15. Mediteran film festival, a Grand prix otišao je u ruke rediteljskog para Silvije Luzi i Luce Bellina za film u dugometražnoj kategoriji "O umijeću ratovanja". 

 Najboljim u kategoriji kratkometražnog dokumentarca proglašen je film španjolske rediteljice Rosera Corelle "Zatočenici Kanuna", dok je posebnu nagradu publike osvojio film izraelskog reditelja Bernarda Dicheka ''Kalusz koji sam poznavao''. 

 U dugometražnoj kategoriji, žiri u sastavu Antonia Dubravka Carnerud, Manuel Jimenez Nunez i Pjer Žalica za Grand Prix 15. MFF-a izabrali su italijanski film "O umijeću ratovanja" uz obrazloženje kako u ovom 70 minutnom dokumentarnom filmu globalno aktuelan sadržaj koji predstavlja stvarnost za mnoge evropske radnike i njihove obitelji, opisan je na način koji nudi identifikaciju i mogućnost angažmana. Kroz vrlo originalan vizualni pristup autori potiču našu socijalnu osvještenost i daju nam vjeru da je pobjeda Davida nad Golijatom još uvijek moguća’, navodi se u priopćenju MFF-a. 

 Specijalno priznanje 15. MFF-a u dugometražnoj konkurenciji pripalo je izraelskom filmu "Prije revolucije", reditelja Dana Shadura zbog toga što, kako su istakli članovi žirija, autor nudi osobno ali ne i privatno istraživanje povijesti jedne obitelji kroz koje nam se otkrivaju nepoznate činjenice o izraelsko - iranskim odnosima prije revolucije.
 
 U kratkometražnoj kategoriji žiri u sastavu Jurinko Rajič, Tyler Gunderson i Mario Vukadin jednoglasno je donio odluku i najboljim proglasio dokumentarac španjolske rediteljice Rosera Corelle, "Zatočenici Kanuna", uz obrazloženje da zbog specifične priče vezane za albanski narod te izuzetnog likovnog dočaravanja samog ambijenta film snažno prikazuje običaj o kojem se nerado govori a još uvijek postoji.

 Specijalno priznanje u kratkometražnoj konkurenciji odlazi u ruke hrvatskom filmu ''Tamo gdje živi Nada'', Darija Bukovskog za koji su članovi žirija rekli kako su vidjeli svakodnevnu priči iz života starih ljudi o kojoj se nerado govori. Žiri je odlučio dati specijalno priznanje filmu i redatelju zbog hrabrosti da intimističku priču podjeli sa svima.

 U kratkometražnoj konkurenciji, žiri u ovom sastavu odlučio je dodijeliti još jedno Specijalno priznanje egipatskom filmu "Om Amira" reditelja Najia Ismaila, zbog kako su istakli, snage filma koja je u ovoj obiteljskoj drami odlično filmski ispričana te na dubok način progovara o svakodnevnoj borbi za život.

 Uz svečani dio dodjele MFF projektora i proglašenja pobjednika posljednju večer Mediteran Film Festivala obilježila je i projekcija kratkog fima "Žuta crta" nastalog na MFF radionicama kao i prikazivanje Oscarom nagrađenog glazbenog dokumentarca "Potraga za Sugarmanom".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.