KULTURA

Nije svejedno kada vas ocjenjuju

BUGOJNO Ljubica Ostojić o “Susretima pozorišta/kazališta lutaka BiH”

A. ISLAMAGIĆ-MULAHMETOVIĆ

28.9.2014

Dodjelom nagrada najuspješnijim učesnicima završeni su 21. „Susreti pozorišta/kazališta lutaka BiH“ u Bugojnu. Stručni žiri u sastavu Maja Lučić, Mario Ćulum i Strajo Krsmanović preksinoć su najboljom predstavom u cjelini proglasili „Knjigu o džungli" Dječijeg pozorišta RS iz Banje Luke.

Izuzetan uspjeh

Komad "Knjiga o džungli" imao je najboljeg glumca Đorđa Jankovića, zatim najbolju originalnu muziku koju potpisuju Damir Martinović  i Ivanka Mazurkijević, potom najbolju koreografiju za koju se pobrinula Đula Kerepeša, a dodijeljene su i specijalne nagrade Ivoru Martiniću za dramatizaciju romana, odnosno Božani Bijelić za ulogu Bagire.

Izuzetan uspjeh postigla je i "Odkamena priča" u izvedbi Studija lutkarstva Sarajevo i Sarajevskog ratnog teatra. Sonja Goronja proglašena je najboljom glumicom, nagrade za najbolji tekst bh. autora i režiju žiri je dodijelio Ljubici Ostojić, odnosno Dubravki Zrnčić-Kulenović.

- Svaka nagrada i svako priznanje uvijek znači mnogo, bez obzira na to dokle ste dobacili i koje ste dobi. To je uvijek podsticajno, ne možemo reći da je nekome svejedno. To znači da je neko ocijenio i cijeni ono što radite. U predstavi "Odkamena priča", pokazalo se, poklopili su se dobra gluma, režija i tekst. Dobro je kada se tako nešto prepozna, jer ne mora uvijek biti zapaženo - ističe Ostojić.  

Drevna i mlada

Ljubica kaže da je to jedan vrlo pozitivan događaj među našim ne baš prekrasnim susretima i festivalima.

- Na ovim susretima družilo se, razgovaralo, razmjenjivala su se iskustva. Sve skupa obećava kontinuitet i danas sam prilično optimistična kada je u pitanju savremeno lutkarstvo u BiH. Mislim da to ide naprijed i da se prepoznaje ta umjetnost koja je uvijek drevna i uvijek mlada i otvara mnogo teatarskih mogućnosti - zaključuje Ostojić.

Specijalno priznanje dodijeljeno je i Mariju Drmaću za animaciju lutke „Mali Muk" u istoimenoj predstavi Pozorišta mladih Sarajevo.

Dječiji žiri

Praznih ruku nisu se vratili ni članovi Pozorišta lutaka Mostar, koji su se u "Ledenom srcu" istakli kreacijama lutaka i najboljom scenografijom, a Dječiji žiri proglasio ju je najboljom na ovogodišnjim Susretima pozorišta/kazališta lutaka BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.