KULTURA

Umjetnici iz devet zemalja slikat će građevine, atmosferu i emocije grada

Počela 2. internacionalna umjetnička kolonija Sarajevo

M. Ču.

8.10.2014

Druga internacionalna umjetnička kolonija Sarajevo zvanično je otvorena danas u Gazi Husrev-begovom Hanikahu. U bh. prijestonicu stigla su 23 umjetnika iz osam zemalja: Turske, Finske, Makedonije, Njemačke, Švedske, Velike Britanije, BiH i sa Kosova.
 
U narednih sedam dana stvarat će na temu „Austrougarski period Sarajeva“.
 
- Umjetnici će slikati u Hanikahu, a mnogi će izaći i na Baščaršiju, koja će ponovo biti jedan veliki slikarski atelje. Nadam se da ćemo na taj način napraviti komunikaciju sa prolaznicima, približiti im umjetnost, educirati ih kako bi postali naša publika koja će posjećivati izložbe, galerije, uživati u kulturnim sadržajima našeg grada- kazala je Mirsada Baljić ispred organizacionog odbora kolonije na pres-konferenciji upriličenoj u Hanikahu.
 
Djela koja nastanu na koloniji bit će predstavljena na izložbi u Hanikahu, koja će zvanično za javnost biti otvorena 14. oktobra s početkom u 19 sati.
 
- Bit će to prilika da pogledamo kako su umjetnici koji dolaze iz raličitih kultura i tradicija oslikali Sarajevo, prekrasne građevine, atmosferu i emocije grada. Za goste ćemo prirediti i dva izleta, na Bijembare i u Hercegovinu. Počasni gosti kolonije su dva vrsna umjetnika Affan Ramić i Jusuf Jusa Nikšić- istakla je Baljić.
 
U organizacionom odboru kolonije uz Baljić su i njene kolege okupljene oko galerije „Preporod“, Mensura Jahić i Edin Edo Numankadić.
 
- Drago mi je da sam saučesnik ovog kulturnog događaja kada je kultura na margini. Veliki je poduhvat okupiti 23 umjetnika i nadam se da će kolonija postati tradicija- istakao je Numankadić.
 
Mensura Jahić navela je da će Sarajevo nakon gostovanja umjetnika biti bogatije za oko 50 umjetničkih djela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.