KULTURA

Rad umjetnika je uvijek bio slabo cijenjen

Akademski slikar Mensur Porović pred izložbu u Beogradu

H. LISIĆ

13.10.2014

Slikar i član Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBIH) Mensur Porović u beogradskoj galeriji "Uroboros" 16. oktobra u 19 sati otvorit će izložbu radova iz ciklusa „Dio sna". Porović će prostor galerije jednog od vodećih srbijanskih umjetnika Milana Tucovića dijeliti s kolegom Borisom Čistopoljskim.

50 slika

- Za Beograd odlazimo u srijedu, kako bismo na vrijeme postavili slike. Tamo izlažemo na poziv poznatog srbijanskog slikara i vlasnika galerije, što nam je izuzetna čast. Posjetioci će moći pogledati slike srednjeg i manjeg formata iz ciklusa „Dio sna", koji je nastao u posljednje dvije godine. Nosim 50 slika, koje ću ukomponirati u prostor galerije - kaže Porović.

Ovo je drugi put da Porović izlaže zajedno s jednim od kolega.

- Imao sam zajedničku izložbu ranije s Hamzalijom Muhićem. Sada imam likovni duet s Borisom Čistopoljskim, koji svoju trenutnu samostalnu izložbu grafika iz Mostara prenosi u Beograd - ističe umjetnik.

Iako su slike manjeg formata njegova velika ljubav, Porović objašnjava da je to teži proces nego rad na većem formatu.
 
- Manji format može biti sadržajniji nego veliki. Meni se lakše izraziti na velikom formatu, uzeti širu četku i slobodnije slikati, te ispoljiti unutrašnju energiju. Na manjem formatu to se ne može lako postići, ali ipak uspijem da prenesem svoje snove i sjećanja na taj mali prostor - rekao je Porović.

Naziv „Dio sna" je nastao kroz iskustvo sjećanja na doživljaje iz ranijeg perioda.

Vječna dvojba

- Uvijek imam dileme kada želim nešto naslikati da li je to bio san ili se stvarno desilo. Čovjek sam koji puno sanja pa je često moguće da su to u pitanju i snovi, ali ostat će vječna dvojba - kaže Porović.

Akademski umjetnik ističe da danas vrlo malo ljudi, pogotovo u našoj državi, može živjeti od slikarstva.

- Rad umjetnika je uvijek bio slabo cijenjen, a pogotovo sada. Ipak, nadamo se da će se situacija promijeniti i da idemo u novu budućnost. Imamo problema i kada sami želimo organizirati izložbu. Moramo finansirati dio te izložbe, a prodaja je slaba - iskren je umjetnik.

Porović je dobitnik mnogobrojnih nagrada, ali posebno izdvaja one koje su vezane za male formate i minijaturu.

- Lijepo je ljudima kada dobiju priznanje, ali nemamo baš velike koristi od nagrada. Kod nas nagrade nisu novčane, ali ipak stimuliraju umjetnika. Jer, nije uspjeh ako radite samo za sebe - kaže Porović.

Fotografije radi iz zadovoljstva

Porović, osim u slikama, užitak pronalazi i u fotografijama, iako ne misli praviti njihovu izložbu.

- Fotografije radim iz zadovoljstva, ali apstraktna umjetnost koju slikam ne može se vidjeti na fotografijama. Naslikano je ono unutrašnje, nešto lično, a fotoaparat zabilježi ono što moje oko primijeti, ali to ipak samo tehnika odradi. Slike su dio mene - ističe umjetnik.

Izložba učenika

Porović, direktor Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, svoju izložbu u Beogradu iskoristio je kao priliku da napravi i izložbu svojih učenika, koji će izložiti nekoliko radova u jednoj beogradskoj školi 16. oktobra u 13 sati.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.