KULTURA

Dječija književnost ima misiju da stvara dobre ljude

PISCI Ismet Bekrić stvara nove priče i bajke

M. ČUSTOVIĆ

26.10.2014

Iako čitaoci iz BiH i regiona Ismeta Bekrića znaju kao jednog od najistaknutijih dječijih pjesnika, jer njegovo drugovanje s djecom traje više od 40 godina, a i pjesme su mu obavezna literatura u školskim udžbenicima, ovaj Banjalučanin posljednjih deset godina piše priče i bajke, i to veoma uspješno. 

Za svoju prvu knjigu bajki "Drveni konjić" dobio je i nagradu Društva pisaca BiH, uz obrazloženje da mladom čitaocu vraća maštu, čaroliju i čuda koja su mu inače oduzeta u svakodnevici. U telefonskom razgovoru iz svog slovenskog doma Bekrić nam je kazao da  trenutno piše novu knjigu priča.

Stvorio lik

- To su prije svega priče koje govore o djetinjstvu i zavičaju, kojima se uvijek vraćam i koje su moja najveća inspiracija. To su priče koje govore o Banjoj Luci, o mojoj generaciji, o djeci iz moje ulice. Jednostavno, djetinjstvo je neiscrpna inspiracija za svakog pisca, a za mene posebno. Dosta mojih tekstova izvođeno je i na lutkarskim scenama širom BiH. Najnovija predstava prema mom tekstu bila je "Kad se ženi kralj Vrdalj" u Lutkarskom kazalištu Mostar i do sada je imala više od 200 izvedbi, ne samo u BiH nego i u Evropi. Nadam se da će moja nova knjiga u izdanju "Bosanske riječi" biti objavljena za sljedeći sajam knjiga u Sarajevu, a zvala bi se „Patuljci se uvijek vraćaju" - istakao je Bekrić.

U planu ima, kako nam je povjerio, objaviti i knjigu „Palčić, čitalčić".

- Stvorio sam lik patuljka Palčića, koji živi u školskim bibliotekama, koji voli čitati i koji piše o knjigama iz svog ugla, na neobičan način. Ponekad kroz priču, ponekad kroz neki susret. Također, prevodim svoja nova djela sa slovenskog na bosanski jezik - govori Bekrić.

Manje vrijedna

Osvrnuo se i na činjenicu da je dječija književnost dosta vremena smatrana manje vrijednom i „nedostojnom pera ozbiljnih stvaralaca", a iako se odnos općenito popravio, ipak ona još nema odgovarajući tretman.

- Pisati za djecu znači pisati ne dobro nego još bolje od toga. Zato što ta djela nisu samo za djecu nego i za sve generacije. Pišući za djecu, mi ustvari pišemo univerzalnu literaturu koju rado čitaju i odrasli. Književnost je zapravo univerzalna i, po mom mišljenju, ne postoji neka stroga podjela između književnosti za djecu i odrasle. Postoji dobra ili loša književnost, a za djecu ona mora biti izuzetno dobra, jer dječija književnost ima humanu misiju da stvara dobre ljude - pojasnio je uvaženi pisac.

Nagrada „Skender Kulenović" je ispunjenje sna

Ismet Bekrić ovogodišnji je dobitnik prestižne nagrade "Skender Kulenović".

- Nagrada koja nosi ime pisca Skendera Kulenovića za svakog autora koji piše bosanskim jezikom izuzetno je priznanje i ostvarenje sna. Toliko sam puta bio na Danima "Skendera Kulenovića", učestvovao u knjiženim programima, obilazio škole i svaki put kad su moji prijatelji, starije kolege, dobivali nagradu „Skender Kulenović", ja sam se radovao kao da sam i ja dobio dio te nagrade. Posebno mi je drago što se prvi put ta nagrada dodjeljuje jednom piscu koji najviše piše za djecu - istakao je Bekrić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.