KULTURA

Bh umjetnica Lana Čmajčanin večeras pred slovenskom publikom s izložbom "Nijeme karte"

U Kulturnom centru Tobačna 001

Autor:Fena

5.11.2014

Istaknuta bh. umjetnica Lana Čmajčanin predstavit će se večeras slovenskoj publici samostalnom izložbom radova pod nazivom "Nijeme karte", koja će biti otvorena u Kulturnom centru Tobačna 001 u okviru javne ustanove Muzej i galerije grada Ljubljane.

Projekt "Nijeme karte" istražuje geopolitičke formacije u BiH kroz historiju kartografije u periodu od Rimskog carstva do Dejtonskog sporazuma. Izložba se sastoji od tri rada čiji elementi variraju i otvaraju prostor (po)nov(n)og iščitavanja i analize kartografskih metanaracija (pripovijest koja omogućuje smislenost pojedinih povijesti).
 
Lana Čmajčanin za Agenciju Fena kaže da je historija Južnih Slavena i općenito Balkana ustvari historija stalnih migracija i ispisivanja granica, pri čemu su se narodi selili, a države mijenjale imena, dok su se granice BiH stoljećima oblikovale kroz ratove i međunarodne mirotvorne ugovore koji su registrirali njihove ishode i istovremeno nagovještavale nove sukobe.  

Kartografija tako postaje politička geografija, posebno u XIX stoljeću, i vremenom se upisuje i institucionalizuje kroz adminstrativne i edukacijske sisteme. Čmajčanin podvlači da su mape i atlasi XIX i XX stoljeća bili i otvoreno nacionalistički, imperijalistički i instruktivno didaktički, s jasnim naglaskom na teritorijalnost.
 
- Gustina kartografskih inskripcija koje određuju granice BiH i zemlje bivše Jugoslavije, zbog količine korištenih mapa u radu, rezultiraju prekrivanjem svakog prethodnog upisa granica te nečitljivošću i nemogućnošću da se kroz silne slojeve prošlosti granica misli državnost i suverenitet ovog teritorija danas. Izobilje informacija od kojih se te karte sastoje zapravo nas sprečava u razumijevanju historijskog toka u njihovoj aktualnosti - kazala je ona.
 
Kustosica galerije Alenka Trebušak smatra da Lana Čmajčanin s radom stvorenim tokom rezidentnog boravka nastavlja kreativnu praksu koja se bavi angažovanim društveno-političkim temama, unutar kojih često problematizira poziciju i ulogu žene.
 
- Lana Čmajčanin u projektu "Nijeme karte" koristi fragmentiranost i organsku nevezanost države. Iz riznice historije s minimalnim sredstvima kreira dokument vremena, koji se ostvaruje u igri različitih konotacija, u izradi novih odnosa i mogućih pletenja spojnice između razdvojenih cjelina, a posebno u razmišljanje o pravednijem društvenom poretku - zaključila je Trebušak.
 
Izložba će biti otvorena do 12. decembra. Tobačna 001 je sastavni dio javne ustanove Muzej i galerije grada Ljubljane. To je novi kulturni centar koji uključuje umjetničku galeriju, kolekciju muzeja i stan namijenjen umjetnicima u rezidenciji. Stvara novu žarišnu točku za vizualne i kulturne aktivnosti u četvrti koja sve više postaje ambijent za suvremene multikulturalne atribute.
 
Izložbe umjetnika iz domaćih i međunarodnih sfera - tri slovenska i pet stranih umjetnika godišnje, prave galerijski program koji nije ograničen s obzirom na temu ili medij. Rezidenčni umjetnici u 2014. su Qëndresë Deda s Kosova, Ovidiu Anton iz Austrije, Lee Nevo iz Izraela, Lana Čmajčanin iz BiH i Ivan Moudov iz Bugarske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.