KULTURA

Jazz Fest Sarajevo: Nastupi Hakona Kornstada i trija Avishai Cohena

Popunjena dvorana Bosanskog kulturnog centra

Fena

9.11.2014

Petog dana 18. Jazz Festa Sarajevo, u već tradicionalno do posljednjeg mjesta popunjenoj dvorani Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu, nastupili su norveški saksofonista Hakona Kornstad i trio kontrabasiste Avishaija Cohena. 

Kornstad Hakon, saksofonista, flautista i operni pjevač, predstavio je sarajevskoj publici  svoj solo projekat Dwell Time. Interesantno je da to nije prvi put da je  bh. publika slušala tog svestranog umjetnika, jer je nastupao 2007. godine kao dio projekta Jazzland Community kada su predstavljeni neki od najznačajnijih muzičara skandinavske scene. 

Kornstad je svojim iprovizacijama, kombinacijom nastupa na saksofonu i jednostavnog elektronskog uređaja kojim snima i reproducira semplove na sceni kreirajući sam sebi orkestarsku pratnju, kao i izvođenjem operskih arija naišao na oduševljen prijem publike u BKC-u. 

Nakon Kornstada, nastupio je trio izraelskog umjetnika Avishai Cohena koji je nastupom u Sarajevu završio Evropsku turneju. 

Nastup izraelskog banda bio je žestoka  kombinacija raznih muzičkih tradicija i utjecaja, koji je naišao na veliko odobravanje publike. Cohen je u svom  obraćanju publici kazao kako je tokom kratkog boravka u Sarajevu i razgovora s lokalnim ljudima, mnogo toga saznao o bogatoj istoriji i toleranciji koja krasi glavni grad Bosne i Hercegovine, i naglasio je kako se nada da je ovo njegov prvi, ali ne posljednji nastup u Sarajevu, izazivajući gromoglasni aplauz.  

Osamnaesto izdanje Jazz Festa Sarajevo završava se večeras nastupom  libanskog umjetnika Ibrahima Maaloufa, za koji su karte rasprodane već na početku festivala, što obećava i sjajno finale ovogodišnjeg praznika muzike u Sarajevu. 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.