KULTURA

Otkirvena tajna skrivana 11 godina: "Edita Majić je bila na rubu, počela je s heroinom"

Povukla se u samostan Sv. Josipa sestara karmelićanki u španjolskom gradiću Avili

(Mi.K.)

4.2.2015

Na 45. rođendan glumice Edite Majić koji je bio 25. januara, mnogi su se sjetili talentovane glumice koja je naprasno prekinula svoju karijeru i prije tačno 11 godina mirne duše ostavila povukla se u samostan Sv. Josipa sestara karmelićanki u španjolskom gradiću Avili.

I danas je ondje, u najstrožem redu, redovnica koja živi asketskim životom, među hladnim zidinama, hoda bosa po hladnom podovima ali odande poručuje: "nikad nisam bila sretnija".

Niko nije znao zašto je otišla. Niko do Mani Gotovac s kojom je bila, ali i ostala bliska.

Mani Gotovac se tek danas odlučila progovoriti. Za tportal je ispričala nam kakve je to uspomene vežu za današnju sestru karmelićanku.

- Bila je najtalentovanija glumica koju sam upoznala u svom životu. No njena krhkost, silina emocija, jedna nesretna ljubav i heroin odvojili su je zauvijek od svih nas. Edita je bila na rubu života i drago mi je što je pronašla put da se tome otrgne i nastavi živjeti. Dala sam joj veliku glavnu ulogu u predstavi "Gorki, gorki mjesec" u ITD-u.

Doživjela je dvije nesretne ljubavi. Nije izdržala ni ljubav prema teatru, ni ovu drugu. Sve je počelo našim "Gorkim mjesecom" kada je paralelno živjela jednu nesretnu ljubav. Tu je započela njena priča s heroinom.

- Ja sam svjedočila svemu. Naša priča se nastavlja kad je vodim u Split da zajedno radimo "Antigonu". U to vrijeme prekinula je tu svoju ljubavnu vezu i teško, vrlo teško to podnosila. Mislila sam da neće izdržati, radila je na predstavi svaki dan i bila na rubu ponora. Bojala sam se za nju, bojala sam se i da će izvršiti samoubistvo. Izvela je Antigonu i nakon toga se nismo vidjele godinu dana, a onda sam dobila njeno pismo koje mi je napisala nakon što se zavjetovala Bogu u Španjolskoj. Hodala je bosa kao što hoda i danas. Napisala mi je dvije rečenice: "Znam, Mani, da mi nećete vjerovati, ali ja sam jako sretna i molim Vas da mi pokušate povjerovati." To pismo čuvam i danas. Ovo ljeto na dubrovačkim ljetnim igrama ponovo radimo predstavu "Gorki mjesec" doći će i Pascal Brucner, a posvećujemo je Editi Majić, ispričala je Mani za tportal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.