KULTURA

Pod motom „Infinity“ započeo festival "Sarajevska zima"

Večeras svečano otvorenje u Narodnom pozorištu

F. N.

7.2.2015

Performansom klizača u Olimpijskoj dvorani “Zetra” jutros je počeo 31. Međunarodni festival  Sarajevska zima, a ove godine pod motom „Infinity“, odnosno „Beskonačnost“. Kako nam je kazao direktor Sarajevske zimke Ibrahim Spahić, svečano otvorenje bit će upriličeno večeras u Narodonom pozorištu.

- Ove godine imamo učesnike iz više od 40 zemalja, a glavni gost je Indija koja donosi posebnu tradiciju, kulturu i taj program će trajati od 13. do 17. februara, a sve u znaku joge. Neobičan spoj života, duhovnosti. Najviše dokumentarnih, igranih, animiranih filmova, krasna prezentacija raznih kultura. “Sarajevska zima” je živi festival koji spaja ljude i kulture. Trajat će do 21. marta – kazao je Spahić.

U galeriji „Roman Petrović“ danas je otvorena i izložba „Pozdrav iz Počitelja“ umjetnika Edina Derviševića i Muhameda Ćeifa.

- Ovom izložbom u Sarajevo smo donijeli malo hercegovačkog duha, jednu toplinu. Izloženo je nekih 30 radova, a slike su rađene različitim tehnikama I stvarane su duži niz godina. Izložba interesantna zbog raznolikosti naseg izražavanja . Izložba će biti otvorena desetak dana – kazao je Ćeif.

I u galeriji “Hanikah” otvorena je izložba konjičkog rezbarstva. Kako nam je kazao Adem Nikšić.

- To je zanat koji je na listi UNESCO-a kao nematreijalna baština. Prikazali proizvode tradicionalne, koji imaju preko 100 godina starosti. Po prostorijama smo izložili proizvode od starog namještaja, sećije, sehare I moderni, dizajnirani namještaj s elementima konjičkog rezbarstva. Građani koji opremaju bosanske sobe jako su zainteresirani za namještaj od punog drveta i plemenitih vrsta – kazao nam je izlagač Nikšić.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.