KULTURA

Svečano otvoren festival "Sarajevska zima"

U Narodnom pozorištu u Sarajevu

F. N.

7.2.2015

U Narodnom pozorištu svečano je otvoren 31. Međunarodni festival „Sarajevska zima“. Ovogodišnji moto festivala je „Infinity“ odnosno „Beskonačnost“. Sarajevska zima je počela jutros umjetničkim klizanjem, te performansom ispred Austrijske kuće.

Danas su otvorene izložbe u galeriji „Hanikah“ i galeriji „Roman Petrović“, te izložba korejanskih umjetnika i izložba Turski svijet od Altaja do Balkana. Sarajevska zima će obilježiti značajne jubileje. Glumci su čitali tekstove istaknutih pisaca iz BiH i svijeta. Uz muziku Erica Bretona učesnici su izveli performans Yoga u svakodnevnom životu, izvodeći osmice koje simboliziraju beskonačnost.

Ove godine počasni gost je Indija, a učestvuje više od 40 zemalja. Organizator Festivala je Međunarodni centar za mir, a pokrovitelj UNESCO. Glumci su čitali tekstove Branka Ćopića (Bašta sljezove boje) i Arthura Millera (Smrt trgovačkog putnika).

Uz kompoziciju Franka Sinatre „My way“ balerine Narodnog pozorišta izvele su koreografiju Edine Papo.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, kazao je da sretan što je tu povodom otvaranja festivala koji se održava pod motom „Infinity“.

To je festival koji je svojim vrhunskim dometima obilježio kulturni život BiH, Balkana ali i Evrope. Pokazuje da različitoti povezuju ljude. Učešće umjetnika iz svih zemalja obogaćuje naš svakodnevni život i daje špansu da zaboravimo na teškoće. Da očuvamo vlastitu kulturnu baštinu i budemo uvženi u svijetu.

Kulturi i u teškim vremenima treba dati pažnju. Čestitam umjetnicima i organizatorima. Izražavam dobrodošlicu svima koji učestvuju u realizaciji. Proglašavam sarajevsku zimu otvorenom – kazao je Ivanić.

Mary Ann Hennessey, šef Ureda Vijeća Evrope u BiH kazala je da se raduje uzbudljivom događaju.

- Beskonačnost je odlična tema. Otkazivanje prošlogodišnje ceremonije je jak podsjetnik da je u našim životima jedan dan nepravde beskrajno dug. Vrijeme je za reforme kako bi se riješili prioriteti građana. Neka ovaj Festival bude u duhu nade i optimizma – rekla je Hennessey.

Siniša Šešum Iz UNESCO-a BiH, kazao je da su sretni što mogu ponovo biti pokrovitelji.

- Od osnivanja 1984. godine Sarajevska zima je postala važan događaj. Zadovoljstvo je da je UNESCO povezan. Ovo je događaj koji radi na zbližavanju kultura. Sarajevska zima je postala vodeći kulturni sadržaj u regionu. Okuplja umjetnike iz širokog spektra. To je godišnja proslava kulture i dijaloga. Moramo propagirati kulturu. Naziv „Infinity“ je inspirisan radom i upornošću koju nam organizatori priređuju – dodao je Šešum.

Sekretar Europske Asocijacije Festivala Kathrin Deventer, kazala je da je Sarajevska zima festival koji je dio Aspocijacije još od 1995 godine. Jedino zajedničkim radom možemo postići rezultate. Drago mi je što sam ovdje i nadam se da ću posjetiti sve izložbe.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.