KULTURA

Nova putovanja hit komedije "Ljubavni žulj"

Uz slogan "Zaljubite se ponovo i zauvijek"

M. Ču.

9.4.2015

Uz slogan "Zaljubite se ponovo i zauvijek" hit komedija "Ljubavni žulj" rediteljice Mirele Trepanić osvojila je bh. publiku i regiju.

Nakon premijere u Sarajevu, predstava je gostovala u Gračanici, Mostaru, Maglaju, Kaknju, Cazinu te u Splitu gdje je odigrana pred 800 gledalaca u dvije rasprodate dvorane.

Za april su zakazana gostovanja u Centru za kulturu Travnik, u srijedu 15. aprila, i Bosanskom narodnom pozoristu Zenica, u petak, 24. aprila te početkom maja u Konjicu na II festivalu glumca. 

Komedija "Ljubavni žulj" nastala je prema dvije komične jednočinke Antona P. Čehova "Medvjed" i "Prosidba".

Kroz ovu komediju daje se odgovor na dva životno važna pitanja: može li se običan čovjek zakleti na vječnu samoću ako je u prirodi strastveno i društveno biće? Koliko nas materijalna strana života odvlači od uživanja u ljubavi, partnerstvu, prijateljstvu, braku i sreći?

U sukobu čvrstih principa likovi ispoljavaju svoje mane koje su dovedene do maksimuma: grubost, licemjerje, nespretnost, hipohondrija, malograđanština, pohlepa, sitničavost i tvrdoglavost.

Sigurno da mane likova izazivaju smijeh, ali, zapravo, ova komedija djeluje i kao kritika takvog ponašanja.

Koncept predstave je muzika, ples i pjesma, kada se realna životna situacija pretvara u maštanja likova, a oni postaju onakvi kakvi uvijek trebaju biti: sretni i zaljubljeni.

Uloge u ovoj komediji su ostvarili akademski glumci Lana Delić, Ivana Vojinović i Adnan Kreso, koji igraju po dvije kompleksne uloge, gdje se transformišu do neprepoznatljivosti.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.