KULTURA

BNP Zenica završava veoma uspješnu 65. umjetničku sezonu

U znaku jubileja povodom 65 godina postojanja

D. PAŠALIĆ

1.7.2015

Bosansko narodno pozorište Zenica privelo je kraju veoma uspješnu umjetničku sezonu koja je bila u znaku obilježavanja značajnoj jubileja - 65 godina od osnivanja i početka umjetničkog rada ove kulturne institucije.

- U 65. umjetničkoj sezoni akcenat je bio na regionalnoj i međunarodnoj saradnji, uz produkciju predstava sa veoma društveno angažovanim pristupom, te je premijerno izvedeno ukupno devet  predstava, uz želju za što većom afirmacijom domaćih i regionalnih autora i mladih umjetnika – ističu iz BNP-a.

Sezona je otvorena velikom premijerom predstave "Balkanski rekvijem" koja je okupila autore i umjetnike iz cijele Evrope, a partneri na projektu su bili Wien kultur i I trembles iz Beča, kao i Internacionalni teatarski festival MESS iz Sarajeva, a predstava je ostavarila značajne rezultate na domaćim i regionalnim festivalima sa osvojenih šest nagrada. Nastavak koprodukcijske saradnje nastavljen je kroz dva projekta Dječije, omladinske i lutarske scene BNP-a  rađenih uz partnerstvo sa Javnom ustanovom za kulturu i obrazovanje Kakanj, te sa Zavodom za javno zdravsto Ze-do kantona.

BNP je na svojim scenama ugostio izuzetne pozorišne umjetnike i muzičare iz cijelog regiona, u sklopu redovnih programskih aktivnosti realizovano je nekoliko značajnih pozorišnih i kulturnih manifestacija, uključujući Europsku noće teatra BiH, Smotru dramskog stvaralašta za djecu sa psiho - fizičkim poteškoćama u razvoju, Smotra predškolskog i školskog dramskog stvaralaštva, Međunarodnu kulturnu manifestaciji  Zeničko proljeće, XIV. festival bh drame Zenica 2015. , a šezdesetpetogodišnji  rad rad obilježen je  i svečano proslavljen premijernom izvedbom predstave "Sinovi umiru prvi", rađenom prema tekstu Mate Matišića i u režiji Bobana Skerlića.

- I u toku ove sezone BNP je imao veliki broj učešća na pozorišnim festivalima i u teatrima u BiH i regionu uz dosta zapažene rezultate i osvojenih 12 nagrade. Izuzetno značajna nagrada za  pozorište je Nagrada na afirmaciju dramske edukacije koju je Međunarodni centar za dramski odgoj dodijelio Dječijoj, omladinskoj i lutkarskoj sceni BNP-a, što je još jedna potvrda da je misija pozorišta opravdana - poticanje dramskog stvaralaštva i kreativnosti kod najmlađih i rad na edukaciji o problematici djece i mladih kroz dramsko stvaralaštvo – dodaju iz zeničkog pozorišta.

Predstojeća 66. umjetnička sezona BNP-a  će biti u znaku jačanja domaće i regionalne saradnje na realizaciji projekata, a sezonu će otvoriti premijernom predstave "Gospođa ministarka"  u režiji Slađane Kilibarde sredinom septembra.

Uslijedit će i nekoliko međunarodnih i regionalnih gostovanja u teatrima i teatarskim Festivalima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.