KULTURA

JUBILEJ Deset godina igranja predstave "Državni lopov" na velikoj sceni BNP-a Zenica

Pred zeničkom publikom 22. septembra

D. PAŠALIĆ

12.9.2015

Na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici predstava "Državni lopov" proslavit će svoj jubilej, deset godina igranja izvedbom koja je planirana 22. septembra.

- Ovo je predstava koju smo napravili prije deset godina i trenutno je jedna od najstarijih živih predstava u BiH. Tekst Fadila Hadžića, koji je nastao davne 1977. godine, i danas je aktuelan zbog novih "Državnih lopova" naše svakodnevnice. Riječ je o predstavi koju smo napravili još dok smo bili studenti na Akademiji scenskih-dramskih umjetnosti, u kojoj osim mene trenutno igraju kolege Irfan Kasumović i Mirza Mušija, s tim da je u prvoj podjeli igrao Adem Smailhodžić. Radi se o komediji sa dva zatvorenika u istoj ćeliji, jedan sitni lopov a uz to ljubavni varalica, a drugi "državni lopov" sa povlasticama čak i u zatvoru. Pored njih tu je i zatvorski čuvar koji nema završenu čak ni osnovnu školu, a mašta o unapređenju - pojašnjava glumac Nusmir Muharemović.

Dodaje kako su reakcije publike odlične, te da ljudi ovu predstavu gledaju po tri, četiri puta, a da je sala na svakom izvođenju gdje god da se pojave prepuna što je najbolji dokaz da se radi o odličnoj predstavi.

- Prije svega želimo da publici poklonimo sat i petnaest minuta odlične predstave. Komedija je u suštini kao i teatar, uvijek kritika društva, tako da se i mi bavimo kritikom naše realnosti. Realnosti gdje je sve legalno i po zakonu, a lova curi na sve strane. Ljudima je lakše prihvatiti realnost, kada se ona olakša duhovitošću. Ovo je priča o sistemu u kojem živimo gdje pojedinci čak i kad dođu u zatvor, dijele se na povlaštene i nepovlaštene. Na kraju shvatimo da je ovo priča o nama, samima - ističe Muharemović.

Predstava se do sada igrala u Hrvatskoj i Crnoj Gori, te brojnim bh. gradovima poput Sarajeva, Tešnja, Zavidovića, Kaknja, Visokog, Kalesije... Kada su u pitanju planovi za ovu predstavu, Muharemović kaže kako ona jednostavno sama sebi otvara nova igranja i svaki nastup učini da dobiju novi poziv na neku novu scenu u BiH ali i van nje. Ono što je izvjesno jeste da bi do kraja godine predstavu trebali igrati osim Zenice, u Prijedoru i Konjicu.

- Komedija koja će vas zaista nasmijati do suza a kada dođete kući shvatit ćete da ste ustvari gledali jednu ozbiljnu priču, koja je ispričana na duhovit način. Siguran sam da će se svako prepoznati u nekom od likova na sceni, zbog toga pozivam sve da dođu i vide šta sve u našoj državi može uraditi a da bude legalno i po zakonu - zaključio je Muharemović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.