KULTURA

Zeničanka Lamija Ahmić osvojila 3. mjesto na 14. Međunarodnom festivalu poezije za djecu i mlade

U organizaciji Forum teatra

D. Pa

17.12.2015

U znak sjećanja na rano djetinjstvo, vrijeme kad se mnogo sanja i žudi za nepoznatim i dalekim, kad se život čini kao tajna i bajka, a povodom 100 godina od rođenja književnika Branka Ćopića, Forum teatar u Istočnom Sarajevu organizovao je 14. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade “Poezija u bašti sljezove boje”.

Na festivalu je učešće zuzela i Lamija Ahmić iz VI-c razreda Osnovne škole "Mak Dizdar" u Zenici, članica Literarne sekcije, koja je osvojila treću nagradu u kategoriji učenika od VI do IX razreda.

img-9068

Na konkurs festivala pod nazivom "Bosonogo djetinjstvo" poslato je 578 pjesama koje je napisalo 239 učenika osnovnih i srednjih škola iz Republike Srpske, Federacije BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

img-9067

Predsjednik žirija ovogodišnjeg festivala Dara Sekulić kazala je kako su djeca ozbiljan svijet, ali da je sve manje pravog djetinjstva i bašta sljezovih boja.

- Više nego ranijih godina djeca pišu o svijetu kojeg se plaše, o sukobima i ratovima, podjelama i razlikama, pišu o svijetu koji im oduzima radost - kaže Sekulić.

img-9066

Prema njenim riječima, svi oni su mogli dobiti nagradu, ali odlučile su nijanse.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.