KULTURA

LEGArT – registar umjetničkih dijela o temi genocida

Projakat Virtuelnog muzeja genocida nad Bošnjacima

Fena

1.7.2016

Virtuelni muzej genocida nad Bošnjacima u povodu obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici utemeljuje projekat jedinstvenog registra umjetničkih svjedočanstava o genocidu nad Bošnjacima pod nazivom LEGArT, kao cjelovit virtuelni legat koji će baštiniti sve što je u umjetnosti i njenim disciplinama stvoreno i realizirano o temi genocida nad Bošnjacima.

LEGArT će prvi put formirati jedinstven cyber prostor za kontinuirano objedinjavanje i klasificiranje svih umjetničkih djela o genocidu nad Bošnjacima, čemu pripadaju književni tekstovi, likovna i muzička djela, filmovi i pozorišne predstave, izložbe, performansi i manifestacije, sve što je u duhovnom smislu imalo za cilj da zabaštini svjedočenje o genocidu nad Bošnjacima. Prvi put će biti formiran katalog spomenika koji obilježavaju mjesta bošnjačkog stradanja. LEGArT pokreće i biblioteku knjiga u PDF formatu o temi genocida, kao i galeriju fotografija.

Kao posebna tematska cjelina ustanovljavaju se baner i linkovi prema umjetnosti holokausta nad Jevrejima, prema Muzeju Jad Vašem, a u perspektivi i prema drugim svjetskim adresama koje kroz umjetničke forme tretiraju univerzalna pitanja stradanja ljudi u ratnim i totalitarnim vremenima.

Virtuelni muzej genocida nad Bošnjacima kroz svoje projekte nastoji u savremenim komunikacijskim formama i izrazima predstaviti kontinuitet bošnjačkog stradanja, a umjetnička svjedočanstva su najdirektniji vid razumijevanja i prenošenja iskustva žrtve genocida kroz historijske i sve druge granice.

Projekat je realiziran pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića i potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović, saopćeno je iz Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.