KULTURA

U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba "Svjedočanstvo - istina ili politika"

Fena

Fena

6.3.2018

Izložba "Svjedočanstvo - istina ili politika" koja je dio projekta "Svjedočanstvo - istina ili politika: Koncept svjedočanstva u komemoraciji jugoslavenskih ratova" otvorena je danas u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Na izložbi je predstavljeno 15 međunarodnih umjetnika i umjetničkih parova, a umjetnički pristupi variraju od arhivskih do participativnih audio-vizuelnih i antropoloških istraživanja, te statističkog i tehnološkog promišlјanja.

Mlada umjetnica Lala Raščić rasvjetljava manipulativne narative vezane za ratnu prošlost, a ideja je bila da napravi transkript arhiva, kako bi se iz toga izvukle neke vrijednosti. Ali u njenom radu desilo se nešto sasvim drugo...

- Materijal je bio iznimno težak, pa je moj rad poprimio drugu dimenziju. Na kraju govorim o tome kako je zapravo teško napraviti rad na tu temu – kazala je Raščić.

Bazu projekta čini audioarhiv od više od 200 intervjua vođenih s učesnicima rata i antiratnim aktivistima, a razmatra i intervjue (svjedočenja) i umjetničke radove kao svjedočanstva.

Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović istaknula je da je kvalitet projekta taj što u njemu učestvuju mladi ljudi koji nemaju nikakvo ratno iskustvo, generacije koje su rođene poslije rata, ali koje propituju prošlost, prošlost svojih očeva, kako bi možda mogli živjeti u boljem društvu, te da su "nove generacije stasale i hoće da se bave ovim pitanjem".

Na otvorenju izložbe predstavljen je i performans umjetnika Mersida Ramičevića.

Izložba je dio projekta "Europe for Citizens", realizirana je uz pomoć Fonda otvoreno društvo BiH, a za posjetioce će biti otvorena do 6. aprila.

Prošle godine bila je postavljena u Trentu u Italiji i u Beogradu, a nakon Sarajeva bit će postavljena u Banjoj Luci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.