KULTURA

Informiranje i edukacija ostaju temeljna misija MESS-a

E. B.

27.3.2018

U 58. izdanju Internacionalni teatarski festival MESS će ponuditi 16 predstava iz zemalja okruženja, Evrope i svijeta, dok će selekcija bh. predstava, od 17 prijavljenih, biti objavljena u junu. I ovaj put bh. publici će se predstaviti vrsni autori i glumci svjetske teatarske scene, a Festival će, kao i uvijek, otvarati brojna pitanja o smislu i okolnostima savremene civilizacije. Ovo je kazano na današnjoj pres–konferenciji koja je održana povodom ovogodišnjeg MESS-a, koji će biti održan od 29. septembra do 6. oktobra.  

Direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković istaknuo je da će MESS i dalje nastaviti kontinuirano održavati status jednog od najznačajnijih teatarskih svjetskih festivala, podsjetivši da već više od pet decenija ovaj festival daje značaj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti te biva dijelom globalne porodice postavljajući pitanja o svima nama.

Program-menadžer MESS-a Dino Mustafić naglašava da su se tokom selekcije programa vodili izdvajanjem pojedinačnih stvaralaca koji donose jedinstvene poetike, a da će pri tome informiranje i edukacija i dalje ostati temeljna misija Festivala.

Ovogodišnji festival otvorit će njemačka predstava "Otvoreni za sve" rediteljke Konstanze Makras (Constanze Macras), koja govori o današnjem položaju velike svjetske manjine Roma, kroz muziku i ples te prikazivanje nesporazuma, klišea i predrasuda o tim nomadima 21. stoljeća.

Osim Sarajeva i Zenice, čelnici MESS-a uložit će trud da ovogodišnji festivalski program pogleda i publika u Mostaru, Tuzli, Goraždu i Banjoj Luci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.