UMJETNOST

Pepeljuga na modnoj pisti

Smiljanić: Predstava ispričana na moderan i komičan način ( A. Durgut)

Piše: F. MUSTAFIĆ

29.3.2018

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) prošle sedmice izvedena je baletna predstava „Pepeljuga“, čiju režiju potpisuje Vasilij Medvedev, koreograf iz Rusije. Predstava je premijerno odigrana još 2008., a Aleksandra Smiljanić, članica ansambla Baleta NPS-a, već deset godina igra u ovoj predstavi.  

Publika i igrači

Naš poziv Aleksandru je zatekao upravo kad se pripremala za još jedno izvođenje, a, kako nam je kazala, uzbuđenje je isto kao i prije deset godina.

- Od premijere igram ovu predstavu. To je zaista velika predstava u kojoj učestvuju ansambl Baleta i orkestar. Koristimo veliku scenografiju koja nikako nije prenosiva, tako da smo je do sada isključivo igrali u Sarajevu. Živi toliko zato što je voli publika, a vole je i igrači. Naravno, volim je i ja jer je posve drugačija i nije klasična - kaže Smiljanić.

Govori da je „Pepeljuga“ lijepa bajka, ispričana na moderan i komičan način, a pri tome zadržava svu ljepotu klasičnog baletnog izraza.

- Ona nas vodi u svijet glamura i modne industrije. Smještena je u moderno vrijeme, u jednu modnu agenciju, gdje je majka vlasnica modne agencije, a princ je modni kreator. Sestre su vrlo razmažene, kao i u klasičnoj priči, ali je vrlo zanimljivo. Ekstravagantnu scenografiju je radila Marijela Margeta-Hašimbegović, a vrlo neobični kostimi djelo su naše Amne Kunovac-Zekić - ističe ova balerina.

Grandiozna scena

Posebno joj zadovoljstvo, kaže, predstavlja činjenica da predstavu namijenjenu djeci gledaju i stariji.

- Ljudima je sve to vrlo zanimljivo. Na sceni gledaju modnu reviju, dodjelu Oskara, a pojave se neki poznati likovi. Sastoji se od dva čina i oba su vrlo zanimljiva. Svaki put doživimo ovacije. Mislim da su publici vrlo zanimljivi naš izričaj, grandiozna scena i atmosfera koju igrači naprave - kaže Smiljanić.

  

Predstava sjajnog Kluga

- U pripremi je nova predstava sjajnog koreografa Edvarda Kluga (Edward Clug). U pitanju je još jedna moderna predstava, a s obzirom na to da još nismo konkretno počeli raditi na njoj, nemam više detalja. Premijera ove predstave planirana je za kraj maja - dodala je Smiljanić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.