KULTURA

Prva bh. predstava prilagođena slijepim i slabovidnim osobama

A. Kuburović

Piše: F. Sa.

4.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

(Foto: A. Kuburović)


U Kamernom teatru večeras je prvi put u BiH izvedena pozorišna predstava koja je prilagođena slijepim i slabovidnim osobama.

Radi se o predstavi "Mirna Bosna", koju je režirao Saša Peševski prema tekstu Borisa Lalića.

Tekst audiodeskripcije za izvedbu pripremili su dramaturg Kamernog teatra Vedran Fajković i urednici naracije Senija Okić i Ervina Hajduković.

U predstavi igraju Gordana Boban, Vanesa Glođo, Feđa Štukan i Davor Golubović, a premijernu naraciju izvela je Maja Izetbegović.

Direktor Kamernog teatra Emir Hadžihafizbegović večeras je rekao da je ovo historijska noć za Kamerni teatar, a trebala bi biti i za bh. teatar.

- Prvi put u historiji bh. teatra radimo audio diskripciju i naratorstvo glumaca. Slijepa i slabovidna lica po prvi put u BiH mogu da prate pozorišnu predstavu tako da vizualiziraju sliku. Ovo je nama beskrajno bitan projekat, jer ne postoje hendikepirani ljudi, nego samo hendikepirane duše. Radimo i na projektu za gluhe osobe i uskoro će sve naše predstave biti titlovane na bosanski jezik, tako da će moći pratiti predstavu bez tumača. U pripremi je i specijalni lift s kolicima, kako bi paraplegičari, mogli doći u Kamerni teatar koji je na drugom spratu - kazao je Hadžihafizbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.