SARAJEVO

24. SVEM i DoReMi&Vi: Kamerna muzika za nestandardni sastav – usna harmonika i klavir

Avaz.ba

11.5.2018

U okviru koncertnog ciklusa DoReMi&Vi, koji je ove godine inkorporiran u program 24. SVEM-a, Fondacija za muzičke umjetnosti predstavit će zanimljiv koncert kamerne muzike.

U petak, 11. maja, u 20.00 u Bošnjačkom institutu publiku očekuje večer muzike španskih i argentinskih kompozitora u izvedbi nestandardnog dua: Antonio Serrano, usna harmonika i Constanza Lechner, klavir. 

Serrano je svestrani muzičar koji svoj muzički stil opisuje kao sintezu različitih žanrova u kojima se podjednako dobro snalazi.

Ovaj umjetnik, koji je tokom svoje bogate karijere, između ostalih, sarađivao sa Larryjem Adlerom i Pacom de Luciom, nastupit će u pratnji pijanistice Constanze Lechner, a na programu će se naći djela Tarrege, De Falle, Granadosa, Sarasatea, Gustavina i Piazzolle. 


Dan poslije, kao nastavak vokalne tradicije u okviru SVEM-a, 24. festivalsko izdanje donosi posebnu poslasticu za ljubitelje horske muzike. U subotu, 12. maja 2018., u 20 časova prostor Crkve sv. Josipa na Marindvoru bit će rezerviran za koncert Beogradskog kamernog hora pod dirigentskom palicom maestra Vladimira Markovića.

Hor koji je ostvario impresivne uspjehe kako u Srbiji tako i izvan njenih granica, poznat je po izuzetnoj izražajnosti i besprijekornom zajedničkom muziciranju, posebno u izvedbama pravoslavne duhovne muzike.

Izvanredna saradnja s dirigentom Markovićem koja traje više od 20 godina, od samog osnivanja hora, u njihovim izvedbama kreira jedinstvenu atmosferu. Na koncertu u Sarajevu predstavit će neka od fundamentalnih djela njihovog repertoara koja su trajno ostala obilježena njihovim izvedbama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.