RAZGOVOR

Džeko Hodžić: Ako se platno zapusti, uhvati se korov koji je opasan

Umjetnik ne prestaje raditi dokle ga zdravlje služi

Hodžić: Uvijek težim novim izazovima. Arhiva

Piše: E. BAKIĆ

18.10.2018


Slikar Džeko Hodžić ovih dana boravi u norveškom gradu Dramenu, gdje je u ponedjeljak otvorena njegova 68. samostalna izložba.

Postavka je otvorena u prostorima biblioteke, a prikazan je spoj ozračja pisane riječi, moderno dizajniranog prostora i radovi koji su nastali na izgorjelim kartonima počiteljske kolonije.

U razgovoru za „Dnevni avaz“ govorio je o reakcijama publike u Norveškoj, „Apokalipsi 2“,  koja je krajem prošle godine izložena u prostorijama sarajevske Vijećnice, a prokomentirao je i položaj umjetnika u našoj zemlji.

 Pet spratova

- Publika i posjetioci biblioteke su reagirali pozitivno, a ovo je novo iskustvo u mom izlagačkom djelovanju. Taj kontrast modernog dizajna i crteža stradanja se nadopunjuju i ističu jedan drugog. Biblioteka je na pet spratova i izgleda kao otvoreni univerzitet, a, prema mojim procjenama, broj gostiju dnevno kreće se između 100 i 150 - govori nam Hodžić.

Crteži iz mape "Počitelj", na kojima je radio još od 2000. godine, izloženi su u nekoliko zemalja svijeta,  a sada je došao red i na Norvešku.

- Radovi su nastali na kartonima umjetnika koji su boravili u internacionalnoj slikarskoj koloniji Počitelj od osnivanja 1964. do početka rata. Crteži su izlagani u BiH, Hrvatskoj, Srbiji Egiptu, Njemačkoj, Švicarskoj, Švedskoj i svugdje su izazvali pažnju publike i stručne kritike - ističe slikar. 

Krajem prošle godine, tačnije za Džekin 67. rođendan, izložen je drugi dio rada „Apokalipsa“.

- Zajedno s instalacijom od "Aleksandrijske biblioteke do Vijećnice" izložena je i „Apokalipsa 1, 2“, zadovoljan sam posjetom, ali uvijek težim novim izazovima. Već radim ''Apokalipsu 3'', a možda bude još koja. Zadovoljstvo postignutim rezultatima uljuljka i ulijeni stvaraoca i njegov mozak, zato uvijek kopam, rudarim. Moja platna, ustvari, podloge su, njiva ili vrt, gdje stalno ima posla. Ako se zapusti, uhvati se korov koji je opasan - smatra Hodžić.

Ne kukam

Iako je već u penziji, ovaj umjetnik ne prestaje raditi.

- Umjetnik nikad ne prestaje raditi dokle ga zdravlje služi. Penzija je za mene administrativna odrednica i podsjeća me da sam progurao 65 godina, ali i da treba još mnogo raditi. Ne kukam kao pojedinci da je mala, nedovoljna i slično, dobro je - ističe Hodžić.

 Ciklus "Pisma iz svemira"

- Za narednu godinu već imam nekoliko poziva iz zemlje i inozemstva. Za sada sam prihvatio poziv iz Mostara, gdje ću s dragim prijateljima Salkom Pezom i Mirzom Morićem imati zajedničku izložbu. Za ostalo ću vidjeti. Završavam i novi ciklus slika i crteža "Pisma iz svemira", pišu se tekstovi, fotografiraju radovi, prevodi i priprema katalog pa ćemo vidjeti - navodi Hodžić.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.