KULTURA

Poruka za Evropu: Predstava "Looking for Europe" Bernarda Anrija Levija na sceni Narodnog pozorišta

Putujuća izvedba koja poziva na demokratski otpor i oživljavanje nade u sedmicama prije evropskih izbora u maju 2019. godine

Piše: J. B.

13.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U prepunoj sali Narodnog pozorišta u Sarajevu večeras je održana predstava proslavljenog francuskog pisca i filozofa Bernarda Anrija Levija "Looking for Europe". Režiju potpisuje Marija de Franka (Maria Franca).

Predstava je privukla različite profile gledalaca, od najvišeg političkog vrha, preko uglednih kulturnih umjetnika.

Između ostalih od prisutnih bili su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjednik SDA Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija, premijer FBiH Fadil Novalić, Ivo Komšić, glumac Emir Hadžihafizbegović, bivša glasnogovornica Haškog tribunala Florence Hartmann i mnogi drugi.

Sa svojom predstavom, Levi hoda po Evropi i šalje jasnu poruku da Evropa ne smije izdati samu sebe u 21. vijeku kao što je to učinila u Bosni i Hercegovini na početku i na kraju 20. vijeka.

"Looking for Europe" je monolog intelektualca koji se odvija u hotelskoj sobi u Sarajevu. Treba li početi grčkom mitologijom? Njemačkom filozofijom? Ili kako se Evropa suočila s totalitarnom tiranijom i bijedom tokom prošlog stoljeća? Nažalost, sve što pada na pamet su puste slike Starog kontinenta opkoljene valovima nacionalizma, rasizma, ksenofobije i antisemitizma bez presedana od 1930-ih.

"Žuti prsluci", savez desnih i lijevih demagoga u Italiji, pojava neliberalnih diktatura u srednjoj Evropi, priznanje neuspjeha kada se, u poetičnom i spektakularnom smjeru događaja, duhovi Dantea, Getea (Goethe) i Vaclava Havela vraćaju kako bi predložili izlaz iz labirinta populizma.

Oda Evropi i pokušaj da se uskrsne duh Spinoze, od romanopisaca Austro-Ugarske monarhije, Leha Valese (Lech Walesa) i Pikasa (Picasso), "Looking for Europe" je putujuća izvedba koja poziva na demokratski otpor i oživljavanje nade u sedmicama prije evropskih izbora u maju 2019. godine.

U dobrom elizabetanskom stilu, tekst "Looking for Europe" je napisan i adaptiran političkoj situaciji i aktualnim događajima u svakom od 20 gradova u kojima će biti izvedena predstava.

Predstava je izvedena na francuskom jeziku s elektronskim titlovanjem na jeziku zemlje domaćina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.