TUGA

Preminuo prof. dr. Amir Ljubović

Zanimao se za orijentalistiku, filozofiju, jezik, književnosti, teologiju i historiju

Prof. dr. Amir Ljubović. Arhiv

Fena

27.11.2019

Prof. dr. Amir Ljubović, orijentalista, nekadašnji dekan i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu preminuo je jučer u Sarajevu u 74. godini, objavila je njegova porodica.

Prof. Ljubović bio je jedan od svestranih velikana bosanskohercegovačke nauke 20. i 21. stoljeća - posjedovao je veliko znanje ne samo iz oblasti orijentalistike već i iz filozofije, jezika, književnosti, teologije i historije. 

Završio je studij arapskog jezika i književnosti na Odsjeku za orijentalistiku Filozofskog fakulteta u Sarajevu (1970.). Na Odsjeku za filozofiju istoga fakulteta odbranio magistarski rad pod nazivom ''Kafijin kompendijum iz logike'' (1980.), a doktorsku disertaciju pod nazivom ''Radovi naših pisaca iz oblasti logike na arapskom jeziku - Historijskokomparativna istraživanja'' (1988.). Studijski je boravio u Egiptu (1972.) i Francuskoj (1980./1981.).
Ljubovićev naučni interes fokusiran je na područje kulturne historije Bosne i Hercegovine koje se odnosi na književnu baštinu Bošnjaka uobličenu na orijentalnim jezicima, o čemu je objavio veći broj priloga u naučnim časopisima (''Prilozi za orijentalnu filologiju'', ''Treći program Radija Sarajevo'', ''Hercegovina'', ''Pregled'', ''Život'', ''Izraz'', ''Dijalog'', ''Odjek'', ''Filozofska istraživanja''). Bio je urednik ''Priloga za orijentalnu filologiju''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.