FESTIVALSKO PRIZNANJE

MESS: Zlatni lovorov vijenac posthumno Draganu Jovičiću

Veliki glumac je iznenada preminuo prošle godine u noći 5. na 6. novembar od posljedica koronavirusa

Dragan Jovičić. Arhiva

Piše: Avaz.ba

6.10.2021

Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS ove godine najznačajnije festivalsko priznanje, Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra, odlučila je prvi put posthumno dodijeliti Draganu Jovičiću, koji je iznenada preminuo prošle godine u noći 5. na 6. novembar od posljedica koronavirusa.

-  Iako je u svojoj suštini ova nagrada priznanje koje se treba dati umjetnicima i umjetnicima za njihova života, Direkcija vjeruje da je, u slučaju Dragana Jovičića, izuzeće od ustaljenog pravila potpuno opravdano - poručuju iz MESS-a.



Plakat MESS-a. Promo

„Kao glumac vanredne kvalitete od 1987. u Kamernom teatru 55, odigrao je 33 premijere, a čak 1001 put izašao na scenu. Svakim od tih igranja učinio je bosanskohercegovački teatar mjestom najdublje umjetničke posvećenosti, profesionalizma i ljubavi koju je Dragan sa sobom nosio i na druge prenosio. Bio je dijelom pozorišnog djelovanja i za vrijeme opsade Sarajeva. U tom periodu se Dragan, zajedno sa svojim kolegicama i kolegama, glumom borio protiv mržnje i rata, a u postratnom vremenu, zatekavši se u novim okolnostima, smatrao je da je njegov zadatak da se “na svoj način i svojim oružjima bori protiv neznanja, mržnje, netrpeljivosti, svega destruktivnog i nedostojnog u čovjeku i u društvu - između ostalog stoji u obrazloženju Direkcije.

Dragan Jovičić je imao rijetko bogatu biografiju. Među njegovim brojnim nagradama je i Zlatni lovorov vijenac Festivala MESS, a bio je i dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Između ostalog, ostao je upamćen i kao veoma uspješan direktor Kamernog teatra 55 koji je uvijek podržavao i pomagao rad Festivala MESS. Kao takav, od 2016. godine pa sve do odlaska sa ovog svijeta, Dragan je bio i predsjednik MESS-ovog Umjetničkog savjeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.