AVAZ U POSJETI

Izložba povodom 15 godina od smrti Safeta Isovića: Kao da je živio deset života

Ne treba obilježavati datume, već strast koju je moj otac imao prema sevdalinci, kaže Benjamin Isović

Izložba povodom 15 godina od smrti Safeta Isovića. Avaz

Piše: N. Subašić - N. Avdagić

31.10.2022

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu u četvrtak navečer je otvorena izložba povodom 15 godina od smrti velikana sevdaha Safeta Isovića autorice Đane Kukić.

Umro je 2. septembra 2007. Živio je 71 godinu, a napravio je toliko toga kao da je živio deset života.

U Stambolu...

Podršku realizaciji izložbe, koja je pobudila veliki interes javnosti, dala je Asocijacija kompozitora/muzičkih stvaralaca AMUS, a materijal je ustupio Safetov sin Benjamin Isović iz porodičnog arhiva. Određeni broj eksponata dio je postavke Art kuće sevdaha u Sarajevu. Za dizajn izložbe zaslužan je umjetnik i dizajner Dejan Slavuljica.

Izložba je svojevrsna priča o životu i karijeri Isovića te kako se u printanim medijima pisalo o njemu, a sastoji se od skeniranih primjeraka originalnih novinskih članaka iz porodičnog arhiva te fotografija.

Posjetioci mogu pogledati i poslušati videozapise prvih pjesama koje je na svoj, prepoznatljiv način interpretirao Safet Isović.

Na otvorenju izložbe predivnu sevdalinku "U Stambolu na Bosforu", koju je često pjevao Isović, izveli su gosti iz Katoličkog školskog centra “Sv. Pavao” iz Zenice. Kvartet su činili Nina Trbić, Amina Bajramović, Ella Zulfić i Lana Lazić. Aranžman ove sevdalinke za gudački kvartet uradio je profesor Davorin Bošnjaković.


Veliki interes publike. Avaz

Benjamin Isović, sin Safeta Isovića, otvorio je izložbu, kazavši da su se 2022. poklopile dvije godišnjice, odnosno da se navršilo 86 godina od rođenja i 15 od smrti njegovog oca, ali da ne treba obilježavati niti jedan od tih datuma, već strast koju je on imao prema sevdalinci.

- Kako je znao reći moj otac: “Sevdah je vesela bosanska tuga” i to je najbolji opis koji sam čuo. Zahvalan sam svima koji su učestvovali u realizaciji ove izložbe - kazao je Isović.

Posjetioci će u galeriji Muzeja izložbu moći pogledati do 1. novembra, nakon čega će biti prebačena u Art kuću sevdaha.

- Ideja za ovu izložbu rodila se prije nekoliko godina, postojao je mnogo ambiciozniji projekt, da se napravi monografija o Safetu Isoviću, što nije nemoguće realizirati jer ova izložba može predstavljati bazu za jedan ozbiljan naučno-istraživački rad. 

Novinski članci

Izložba je koncipirana tako da predstavlja život i profesionalnu karijeru doajena sevdaha Safeta Isovića. Istraživanje traje dvije godine, tako da se nadam da će intervjui s Nedžadom Imamovićem, Enverom Šadinlijom, Ismetom Dervoz, Ljubicom Berak, Ekremom Karadžom, Šefćetom Hamidovićem Ringom biti objavljeni, prema mojoj želji, u budućoj publikaciji - kaže autorica izložbe Đana Kukić za „Avaz“.

Predstavljeni su originalni novinski članci, koji su skenirani i prikazani na info-pločama, a u vlasništvu su porodice Isović. Fotografije su posuđene od porodice Bešović i Emine Pašić, druge supruge Safeta Isovića.

Na osnovu izloženih novinskih članaka može se pratiti kakve su bile kritike u medijima prilikom svakog Safetovog nastupa širom bivše Jugoslavije, ali i svijeta.


Izložen intervju Safeta Isovića u "Avazu". Avaz

Živi u srcima

Izložba obuhvata i kompletnu diskografiju Safeta Isovića, hronološki presjek od prvog do posljednjeg albuma i singl ploča.

Vrsni poznavalac sevdalinki Omer Talović kazao je da je sevdalinka bila i ostala brava usmenog lirskog pjesništva, a da je najadekvatniji ključ za tu bravu bio Safet Isović.

- Ostao je naš Sajo jedinstven, neponovljiv i neprolazan. On živi u našim srcima i našim dušama, u kojima neizbrisivo traje i stanuje esencija bosanske muzičke kulture, njen ugaoni kamen i bastion, sevdalinka naša - kazao je Talović.


Od prvog do posljednjeg albuma

 Dio izložbe sadrži kompletnu, izuzetno bogatu diskografiju Safeta Isovića koja se može hronološki pratiti od prvog do posljednjeg objavljenog albuma. Tu su i singl ploče, kao i njegove brojne nagrade i priznanja za rad - kazala je autorica Kukić.


Đana Kukić. Avaz

Bilo je nemoguće “safetovski” otpjevati sevdalinke

Bio je osoba koja je prenijela sevdalinku iz jednog intimnog prostora bosanskih bašča i avlija u dvorane širom svijeta. Svojim glasom, velikih interpretativnih mogućnosti, vladao je scenom.

Prof. dr. Esad Bajtal kazao je da su često poredili Safeta Isovića s opernim pjevačima jer je bilo nemoguće “safetovski” otpjevati sevdalinke koje je on izvodio te da su bili česti novinski naslovi da njegov glas treba staviti pod zaštitu države.

- Govorili su da je Isović bosanski Pavaroti (Pavarotti), ali istina je da je Pavaroti bio italijanski Safet Isović - kazao je Bajtal.

Sve što se nalazi na izložbi je dokumentarno i predstavlja presjek kroz život i profesionalnu karijeru Isovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.