JUBILEJ

Ansambl "Prijatelji" sjajnim koncertom u Narodnom pozorištu u Sarajevu proslavio 65. godina rada

Zadnjih dvadeset pet godina ansambl vodi Mario Katavić, a trenutno su članovi Goran Gelineo, Edin Bijedić, Bruno Papišta, Dražen Čorić, Mario Katavić, Zvjezdan Živković, Miroslav Stojčić, Emir Softić, Nihad Hodžić i Almir Domanagić

Piše: L. S. R.

19.12.2022

S koncerta u Narodnom pozorištu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Muški vokalni ansambl "Prijatelji" proslavio je 65 godina rada i djelovanja koncertom u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Sjajan koncert u prepunoj dvorani privukao je pažnju svih poklonika njihove muzike. Publici su priuštili muzički vremeplov kroz karijeru. Muzičari Dino Šukalo, Amar Češljar, Edvin Hadžić i Adis Sirbubalo su pratili ansambl.


Predstavili novu pjesmu

Na sceni sa "Prijateljima" pojavili su se gosti operni pjevač Jasmin Bašić, hor "Korona", violinista Dragan Urlić i Marko Kalajanović, prvak opere Narodnog pozorišta Sarajevo. Program je vodila Maja Čengić-Miralem.

Ansambl je predstavio i svoju novu pjesmu "Prijatelji stari".

"Prijatelji" su oformljeni 1957. godine u Sarajevu u Omladinskom kulturno-umjetničkom društvu "Miljenko Cvitković“. Ansambl je okupio Radmilo Bato Zurovac i do prelaska u Akademskog kultunog centra "Seljo“ djelovali su pod imenom "Oktet Bate Zurovca“.

U "Selji“ su djelovali kao jedna od sekcija društva. Na Festival dalmatinskih klapskih pjesama u Omišu ovaj ansambl je otišao sa imenom "Prijatelji mora" i dobili su Drugu nagradu publike za pjesmu „Cvit prid portom“. 

Proširuju repartoar i i članstvo

Početkom 70-ih godina "Prijatelji“ proširuju repartoar, ali i članstvo. Ansambl „Prijatelji“ snimio je deset singlova i dvije LP ploče, četiri audio kasete i sedam CD-ova. Arhivskih snimaka za Radio Sarajevo ima preko 80, a ansambl je bio i čest gost u velikom broju TV emisija.

Zadnjih dvadeset pet godina ansambl vodi Mario Katavić, a trenutno su članovi Goran Gelineo, Edin Bijedić, Bruno Papišta, Dražen Čorić, Mario Katavić, Zvjezdan Živković, Miroslav Stojčić, Emir Softić, Nihad Hodžić i Almir Domanagić. Nova pjesma "Prijatelji stari“ je autorska pjesma Edina Bijedića, u muzičkoj produkciji Alena Lemeševića, a snimana je u studiju "Luna". Producent je AKCUS "Seljo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.