LJEPOTA I MODA

Robyn, Chantelle i Conchita mijenjaju poimanje ljepote

Punije, žene s borama, transrodne, tamne puti...

L. KARAN

17.8.2014

 

Lijepa i zgodna najvažniji su komplimenti za svaku ženu od najranijeg doba. No, danas te dvije riječi, kako se ideali ljepote neizbježno mijenjaju, poprimaju novo značenje. Naravno, nježne plavuše plavih očiju i blijede puti uvijek će biti predmet divljenja, ali one više nisu favoriti ni u svijetu mode.

Veličina 40


Poimanje ljepote ženskog lica i tijela više nije uskogrudo, već počinje da uključuje i žene tamne kože, prirodne boje i izgleda kose, žene s borama, bujnijim oblinama, pa čak i muškom bradom. Portal WMNlife, koji se bavi životnim stilom, napravio je listu devet poznatih dama nekonvencionalne ljepote koje toj riječi daju jednu novu dimenziju.  

Australski model Robin Lovli (Robyn Lawley) dokazuje koliko su sjajne punije djevojke te da one postaju uobičajene na modnim pistama. Iako nosi veličinu 40, ova ljepotica raskošnih oblina ponosi se svojim tijelom, kojim je krasila naslovnice "Voguea", GQ-a, "Ellea" te bila prva punija manekenka koja se pojavila u kampanji za "Ralph Lauren".

 

 

Mada je prije nekoliko godina bilo nezamislivo, danas muški modeli nose i kolekcije ženske odjeće, a pionir ovog trenda, kako piše portal WMNlife, svakako je Andreja Pejić, koja, također, posjeduje neuobičajenu ljepotu. I iako njen primjer koketiranja sa shvatanjem spola nailazi na negodovanje kod onih konzervativnijih, modni svijet prigrlio ju je i od nje napravio senzaciju.

 

Lang: Legendarna glumica

 

Šezdesetpetogodišnja Džesika Lang (Jessica Lange) dokaz je da godine predstavljaju samo brojku. Legendarna glumica još je aktivna na filmu, a od februara ove godine i kao zaštitno lice za liniju kozmetike Marka Džejkobsa (Marc Jacobs). Vremešne ljepotice poput nje, koje su u posljednje vrijeme česte pod svjetlima reflektora, pokazuju da bore, također, imaju svoju draž.

 

Braun Jang: Model s vitiligom

 

Zvijezda revije

Još jedna nekonvencionalna ljepotica koja se našla na listi je i ovogodišnja pobjednica Evrovizije iz Austrije - Končita Vurst (Conchita Wurst), koja ruši sve tabue. Ova bradata žena, koja je, zapravo, muškarac, ponosno nosi dugačke trepavice, smeđe lokne i predivne haljine, a na Sedmici mode u Parizu bila je glavna zvijezda revije Žan-Pola Gotjea (Jean-Paul Gaultier).

Lavern Koks (Laverne Cox), najpoznatija po ulozi u seriji "Orange Is The New Black", još jedna je transrodna ljepotica, prema mišljenju portala, prva koja je nominirana za Emi. Ona je, također, prva transrodna osoba koja je pozirala za naslovnicu magazina "Time" kao predstavnica LGBT zajednice.

Prije samo nekoliko godina model s vitiligom, stanjem koje uzrokuje depigmentaciju na dijelovima kože, bio bi nepoželjan u kampanjama. No, revoluciju po tom pitanju donijela je Šantel Braun-Jang (Chantelle Brown-Young), finalistica šoua "Američki top-model", koja je postala inspiracija brojnim ljudima s ovim poremećajem stanja kože. Ovu ljepoticu, kao djevojčicu, školske kolege nazivale su raznim pogrdnim imenima, a danas ona blista na bilbordima i naslovnicama velikih modnih magazina.

Lopita Niongo (Lupita Nyong'o) još je jedan primjer neizbježnih promjena u standardima ljepote. Tamnoputa glumica prekinula je vladavinu ljepotica svijetle kože u Holivudu. Ove godine osvojila je Oskara, a potpisala je i unosan angažman kao zaštitno lice za kozmetiku "Lancome", postavši tako prva Afroamerikanka kojoj je to pošlo za rukom.

Lordi osvaja opuštenošću


Novozelandska zvijezda Lordi (Lorde) također je netipična ljepotica, koja je svojom opuštenošću osvojila srca mnogih. Hrabra pjevačica ne ustručava se da se na televiziji pojavi bez trunke šminke čak i kada na licu ima nesavršenosti poput bubuljica. Možda je upravo zahvaljujući tome postala nova kraljica ljepote kozmetike MAC, koja njen prepoznatljivi "look" - tamni ruž i ajlajner - koristi u svojoj najnovijoj kampanji.

 

Pejić: Pionir trenda

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.