LJEPOTA I MODA

Đenita Dumpor: Amerika će uskoro postati moj novi dom

Uspješna manekenka i model

M. HEBIB

15.11.2015

U manekenstvu i svijetu modelinga Đenita Dumpor, bh. ljepotica, je od svoje 17. godine, a do danas niže uspjeh za uspjehom. U posljednjih godinu i po boravi u Istanbulu, u kojem se pronašla i koji smatra svojim drugim domom.

U razgovoru za “Dnevni avaz” govori o karijeri i svom novom životu u Turskoj, ali i o skorom preseljenju u Sjedinjene Američke Države, te otkriva kako je došlo vrijeme da se posveti i drugim važnim životnim stvarima. 

Turski fotograf

- U posljednje vrijeme često boravim u Istanbulu, gdje trenutno radim kampanje za turske brendove koji još nisu poznati u inozemstvu, ali su za njihovo područje od velikog značaja i veoma sam zadovoljna saradnjom – govori nam Dumpor o svom novom životu daleko od kuće.

Najznačajniji i najljepši projekt na kojem je radila je snimanje za “Fashion TV” i “Vogue” u Istanbulu, na kojem je ostvarila odličnu saradnju sa poznatim turskim fotografom Burakom Ilerijem i make up umjetnikom Anesom Barisom Ekisom.

- Slike za “Vogue” bit će gotove narednog mjeseca, a za “Fashion TV” bi trebale biti spremne u narednih 15 dana. Uživala sam na snimanju i mnogo mi se dopalo, jer se razlikuje od ostalih angažmana na kojima sam navikla raditi. Saradnja je u istom sastavu ponovljena u Sarajevu – govori nam Đenita.

Životom u gradu, za koji kaže da oduzima dah, i više je nego zadovoljna, ali joj, zbog posla kojim se bavi, najteže pada razdvojenost od porodice i bliskih prijatelja.

- Više puta dođem u posjetu porodici u Mostaru i zaista nije uvijek lako biti daleko od kuće. Ali, ukoliko se želite izgraditi i ozbiljno baviti ovim poslom, potrebno je odreći se mnogo toga kako bi se postigao zapažen uspjeh – govori Dumpor.

Đenita je u 17. godini izabrana za predstavnicu Bosne i Hercegovine na jednom od najznačajnih izbora ljepote u svijetu “Miss Earth” na Filipinama 2008. godine i tada se našla na 13. mjestu liste najljepših djevojaka svijeta.

- Rado se sjećam tog izbora, koji je značio prekretnicu u mojoj karijeri i donio mi nevjerovatno profesionalno iskustvo, kao i poznanstva s djevojkama iz svih dijelova svijeta i upoznavanje različitih kultura. To je svakako najvrednije u poslu kojim se bavim – ističe Đenita.

Nedugo nakon izbora na Filipinima, Đenita je odnijela još jednu laskavu titulu kada se okitila krunom na međunarodnom izboru ljepote “Miss Adriatic Europe” u Hrvatskoj.

Modeling je, kako kaže, njena velika ljubav i uvijek se rado prisjeća saradnje s velikim imenima za koje je imala priliku nositi revije.

- Oduvijek sam, ipak, bila mnogo više aktivna u svijetu modelinga. Modne revije su više za mršavice, a moj izgled tome ne odgovara - kaže Đenita te dodaje kako ju je oduvijek radovalo učešće na domaćim revijama, na kojima je nosila kreacije bh. dizajnera, a posebno izdvaja Belmu Tvico-Stambol.

- Nedavno sam ponovno nosila prelijepe kreacije naše Belme Tvico-Stambol, a snimanje je rađeno u ekskluzivnom sarajevskom restoranu “Četiri sobe gospođe Safije” – kaže manekenka.

Nova prilika

Na pitanje kakvi su joj planovi, lijepa Mostarka otkriva da se u Istanbulu, bez obzira na ljepotu Turske i njen angažman u toj zemlji, ipak ne namjerava još dugo zadržati.

- Trenutno mi je prioritet viza za Ameriku. Uzbuđena sam zbog novih poslovnih planova, već sam pronašla agenciju koja će me zastupati, ali još ne bih da oktrivam o kome se radi – govori ona te dodaje da bi sve obaveze u vezi sa skorim preseljenjem trebale biti završene do marta 2016. godine.

Đenitu prije odlaska u Ameriku očekuje još mnogo obaveza, ali je istovremeno presretna što joj se ukazala prilika za život na drugom kontinentu.

- Gdje god sam bila angažirana, u bilo kojem dijelu svijeta, ne bih se zadržavala duže od mjesec ili dva. Nakon Istanbula, u kojem sam godinu i po, ovo mi je najveća odluka, a svoju budućnost ne vidim u BiH. Radujem se što će Amerika biti moj novi dom – kaže ljepotica.

Bez agenta je nemoguće raditi

Na pitanje šta je najvažnije u njenoj profesiji, Đenita kaže:

- Dobar agent, koji će pronalaziti kvalitetne angažmane. Bez agenta je nemoguće raditi. Postoje djevojke koje rade za nižerazredne modne agencije i bez agenta, koje nikada ne ostvare zapažen uspjeh i za koje niko nije čuo. Pored dobrog agenta, potrebno je voditi brigu o svom fizičkom izgledu, mnogo trenirati i njegovati kožu – kaže ona.

Velika je ekspanzija novih modela

Lijepa Mostarka kaže da se modelingom namjerava profesionalno baviti još maksimalno četiri godine, jer već osjeća zasićenje, a i velika je eskpanzija novih modela, kojima treba ustupiti mjesto.

- Bavit ću se ovim poslom još izvjesno vrijeme, ali dolaze nove djevojke, kojima treba dati priliku. Ovaj posao radim zato što uživam u njemu i zato što mi pričinjava zadovoljstvo, a uskoro će doći vrijeme kada ću se mnogo više posvetiti drugim stvarima, za koje do sada nisam imala vremena – kaže ona. 


Modne revije su više za mršavice, a moj izgled tome ne odgovara

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.