LJEPOTA I MODA

Šest razloga zbog kojih vam se kosa brzo masti

Avaz.ba

26.9.2017

Uzrok masnog korijena kose je prekomjerno lučenje sebuma, zaštitnog sloja korijena kose. Problem masne kose možete riješiti, a evo šta radite pogrešno.

Pojedinim navikama, koje donosimo u nastavku, nesvjesno činite kosu masnom, a vjerovatno ste za to okrivili vrijeme ili loš šampon za kosu.

1. ​Kosu perete vrućom vodom

Teško bi bilo oprati kosu hladnom vodom, ali ako je često perete vrućom štetite tjemenu na način da ga isušujete pa žlijezdama "šaljete signal" da luče još masnoće. Za toplih dana možemo izdržati mlaz hladne vode na tjemenu, a kad dođu hladni dani, pokušajte koristiti mlaku vodu.

2. Kosu perete svakodnevno

Pohvalno je što pazite na higijenu, ali pranje kose svakog dana nije dobro rješenje jer tako isušujete tjeme pa će se kosa više mastiti.

3. Koristite puno regeneratora

Regenerator koristite pažljivo i zapamtite da ga nije potrebno nanostiti i na tjeme. Malu količinu umasirajte na vrhove te isperite dobro mlakom vodom. Previše regeneratora kosu čini masnom.

4. Previše preparata za uljepšavanje kose

Želite li postojanu frizuru, lak za kosu će u tome pomoći, baš kao i razni gelovi te pjene. Svi navedeni proizvodi u sebi sadrže razne hemikalije koje će, ako ih koristite prečesto, vašu kosu činiti masnom.

5. Niste dugo oprali četku

Kroz vrijeme se četka i češalj prljaju. Ako koristite isti češalj dugo vremena bez da ste ga oprali, jasno je da će prljavština s njega preći na vašu kosu.

6. Stalno dirate kosu

Ovo prestanite da radite i to odmah! Ruke su prljave i često znojne pa sve što se nalazi na njima prenosite na kosu, što će vašu kosu ostaviti masnom, prenosi Ordinacija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.