LJEPOTA I MODA

Dermatolozi savjetuju primjenu preparata: Zima koži oduzima sjaj

Avaz.ba

26.12.2017

Potrebe kože mijenjaju se tokom godišnjih doba. Najveće potrebe za intenzivnom njegom kože izražene su tokom zime. Zimi je koža suha, najčešće ispucala na rukama, bez sjaja i svježine te su joj potrebne dodatna njega, zaštita i hidratacija. 

Centralno grijanje tokom zime, suh zrak, svakodnevno tuširanje sapunima i šamponima, uz vodu obogaćenu hlorom, utječe vrlo nepovoljno na kožu i dovodi do pojave peckanja, jakog svrbeža, zatezanja, manjeg ili jačeg ljuskanja na površini, uz razvoj crvenila i grubosti. Sve te vidljive promjene, uz svrbež i iritaciju, nastaju nakon oštećenja zaštitnog hidrolipidnog sloja kože tijela i lica. Stoga je osnovna njega usmjerena na održavanje i popravak oštećenog hidrolipidnog sloja. Terapija je usmjerena u prvoj fazi na liječenje, a poslije na terapiju održavanja.

Gubitak vlage

Preparati iz grupe kozmetičkih proizvoda često nisu dovoljni, stoga dermatolozi savjetuju primjenu preparata iz grupe dermatološke kozmetike, koji imaju niz aktivnih sastojaka koji regeneriraju zaštitni hidrolipidni sloj kože. Dermokozmetički preparati ili dermatološka kozmetika su preparati koji premošćuju prazninu između kozmetičkih proizvoda i lijeka, jer kod koža s određenom vrstom problema kozmetika nije dovoljna, a lijekovi su preagresivni. Preparati iz grupe dermokozmetičkih proizvoda često sadrže pantotensku kiselinu i visokovrijedne masnoće, koje sprečavaju naknadni gubitak vlage iz kože.

Smog i prašina

Na kožu loše djeluje i smog u gradskom zraku, kojeg tokom zime ima u velikim količinama. Osim toga, štetno djeluje i prašina, koja zimi vrlo često ostaje unutar prostorija, koje se u ovo doba godine rjeđe provjetravaju. Tokom zime, smanjena je i tjelesna aktivnost. Upravo tjelesna aktivnost stimulira cirkulaciju, ne samo u organizmu nego i u koži pa na taj način koža dobiva dovoljno kisika i odstranjuje štetne tvari. Pojačana cirkulacija tako povoljno djeluje na metabolizam ćelija kože. Poticanje regeneracije ćelija može se postići pilingom, koji omogućava i bolje djelovanje krema, koje se na kožu nanose nakon pilinga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.