NJEGA

Pospješuje li ricinusovo ulje rast kose?

Ricinusovo ulje često se primjenjuje u pripremi kozmetičkih ili preparata za kosu

A. F.

Ricinusovo ulje koristi se za sve tipove kose

Foto: ILUSTRACIJA


Ako ste se ikada borili s tankim ili ispucalim krajevima, ili ste iz nekog drugog razloga nezadovoljni kvalitetom svoje kose, velika je šansa da ste upoznati s magičnim svojstvima ricinusovog ulja.

  • Ricinusovo ulje često se primjenjuje u pripremi kozmetičkih ili preparata za kosu

    Ricinusovo ulje često se primjenjuje u pripremi kozmetičkih ili preparata za kosu

    Foto: ILUSTRACIJA


Brzom pretragom na YouTubeu naići ćete na desetine svjedočanstava o pozitivnim svojstvima ricinusovog ulja kojem, vrlo često, pribjegavaju i mnoge holivudske zvijezde. No, pitanje pospješuje li ricinusovo ulje i sam rast kose, u javnosti izaziva podijeljena mišljenja. Mit ili ne?

Ricinusovo ulje često se primjenjuje u pripremi kozmetičkih ili preparata za kosu. Iako ne postoje naučni dokazi da ovo ulje zaista pospješuje rast kose, prema riječima eksperata, praksa pokazuje drugačije.

- Njegova antibakterijska svojstva dobrim dijelom onemogućavaju zapaljenje folikula dlake, dok ricinoleinska kiselina stimuliše cirkulaciju i pomaže rast kose -  tvrdi frizerka Bridgette Hill.

  • Ricinusovo ulje koristi se za sve tipove kose

    Ricinusovo ulje koristi se za sve tipove kose

    Foto: ILUSTRACIJA


No, da bi imalo efekta, ulje se mora djelimično zagrijati, i trebate ga ostaviti (barem trideset minuta) da “odradi svoje”.

Ricinusovo ulje koristi se za sve tipove kose, no preporučuje se da ga izbjegavaju osobe koje imaju problem s peruti koja se, u kombinaciji s uljem, samo može dodatno raspršiti.

Kada je u pitanju primjena ricinusovog ulja na trepavicama ili obrvama, kozmetičari i naučnici pozivaju na oprez, posebno ako se radi o skidanju šminke ovim uljem. Ukoliko micelarnu vodu ipak želite zamijeniti ricinusom, prije toga obavite razgovor s oftalmologom ili uradite alergotest.

NA VRH

Podijeli članak na