VISOKE TEMPERATURE

Pomoć koži koja je previše na suncu: Hladni gel od aloa vere

Djeluje protuupalno i antioksidativno

Djeluje protuupalno i antioksidativno. ILUSTRACIJA

A. F.

13.7.2021

Ako ste pretjerali sa sunčanjem, pripremite gel od aloe vere, neka bude što čišći, odnosno u što većem postotku. Ova biljka njeguje kožu, daje joj izuzetnu hidrataciju te je prva pomoć kod vrlo crvene kože koja peče.

Aloe vera sadrži prirodni spoj aloin, za koji laboratorijski testovi pokazuju da djeluje protuupalno i antioksidativno.

Druga istraživanja pokazuju da je aloe vera izuzetno korisna posebno za liječenje opeklina. Pregled četiri studije u kojima je sudjelovalo 371 osoba pokazao je da je aloe vera učinkovita u liječenju opeklina prvog i drugog stupnja.

Opekotine prvog stepena su najlakše. Opečena koža postane crvena, vrlo osjetljiva na dodir te vlažna ili otečena. Opečeno područje pobijeli (poblijedi) kada ga se dotakne, ali se ne razviju mjehuri. Opekotine drugog stupnja uzrokuju dublje oštećenje. Koža se ospe mjehurima. Baza mjehura može biti crvena ili bjelkasta i ispunjena bistrom, gustom tekućinom. Opekotina je bolno osjetljiva na dodir i pri dodiru može pobijeliti.

Gel aloe vere ujedno će pomoći koži da se obnovi. Ujedno hladi, radi same teksture, a dodatno će vas osvježiti ako ga čuvate u frižideru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.